Jak przechowywać ugotowane pierogi, aby się nie posklejały?

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-11-03

Ugotowałaś sporo pierogów i chcesz je przechować w lodówce, aby się nie posklejały? W tym artykule podpowiemy Ci, jak możesz to zrobić. Dzięki temu pierogi będą idealne na drugi dzień i wcale nie musisz ich mrozić. Nie zawsze bowiem chcemy zachować ich świeżość na dłużej. Czasami po prostu musimy je przechować na kolejny obiad w następnym dniu. Nie chcemy tylko, aby się nam posklejały.

Co zrobić, aby pierogi w lodówce nie posklejały się?

Jednym z najprostszym i najszybszych sposobów jest ugotowanie ich w wodzie, do której dodamy trochę zwykłego oleju. Dzięki temu możemy ułożyć pierogi jeden na drugim w naczyniu i te nie skleją się. Jeśli w trakcie gotowania nie dodaliśmy oleju do wody, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pierogi przełożyć do miski, dodać do nich odrobinę oleju i je wymieszać. Efekt będzie ten sam. Pierogi nie posklejają się i możemy spokojnie schować je do lodówki zawinięte w folię lub włożone do pojemnika.

Jeśli nie chcesz dodatkowo natłuszczać pierogów, możesz zastosować pergamin do pieczenia. Wystarczy, że każdą warstwę pierogów układanych w naczyniu przełożycie warstwą pergaminu. On sam w sobie jest również woskowany, dzięki temu pierogi nie będą do niego przywierały.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Mrożenie pierogów

Jeśli zamierzacie jednak zamrozić pierogi, to najlepiej jest na półce rozłożyć kuchenny ręcznik. Następnie pierogi układamy jeden obok drugiego, tak by siebie nie dotykały. Dopiero, gdy zamarzną w ten sposób przekładamy je do jednego wspólnego pojemnika, w którym trzymamy je w zamrażarce.

Podobne artykuły