Macie problem z odkręceniem słoika? Czasami czynność ta potrafi przysporzyć nie lada problemów. Zwłaszcza gdy pod ręką nie ma faceta, który sprostałby temu wyzwaniu siłą swoich mięśni. Wtedy warto posłużyć się sprytem. Dzisiaj podpowiemy Wam jak otworzyć ciężki do odkręcenia słoik.
To sposób, z którego ja korzystam bardzo często. Biorę nóż i wkładam w rowek pomiędzy pokrywką, a słoikiem. Podważam pokrywkę, aż usłyszę świst zasysanego powietrza. Teraz jego odkręcenie będzie bardzo łatwe.
To sposób, którego nauczyła mnie moja babcia. Kładziemy słoik bokiem na blacie, a następnie mocno dociskając pokrywkę ręką toczymy nim po nim. Potem również łatwiej jest odkręcić słoik, chociaż przyznam Wam szczerze, że wolę swój sposób, czyli ten pierwszy. Nie trzeba używać tyle siły i jest szybszy. Niestety po nim pokrywka nie będzie już tak szczelna jak wcześniej.
Czasami problemem jest brak przyczepności. Nasze dłonie mogą być mokre, albo sam słoik wcześniej był umyty i też jest wilgotny. W takim przypadku pomaga złapanie go przez ręcznik kuchenny.
Chcesz odkręcić słoik tak by później zarówno słoik jak i nakrętkę można było wykorzystać ponownie na domowe przetwory? Wstaw go do zlewu, a następnie polej nakrętkę ciepłą wodą. Metal rozpręży się i łatwiej go otworzysz. Po wystygnięciu nakrętka od słoika będzie dalej jak nowa i można wykorzystać ją ponownie przy robieniu domowych przetworów. Pamiętaj tylko by nie był to wrzątek. Jeśli słoik wyjmiesz z lodówki, a następnie polejesz wrzątkiem to nagła zmiana temperatury może spowodować, że po prostu pęknie.