31 października 2020

Jak odgrzać bigos, aby go nie przypalić?

Przypalony bigos – to może zdarzyć się każdemu! Przypalić bigos jest bardzo łatwo. Dlatego dzisiaj podpowiemy Wam jak odgrzewać bigos, aby go nie przypalić.

Jak odgrzać bigos i go nie przypalić

Niektórzy oczywiście lubią trochę przypalony bigos, ale nie chodzi nam o to by odgrzać go i specjalnie przypalić. Zazwyczaj podgrzewając chcielibyśmy, aby bigos się nie przypalił.

Dlatego odgrzewając go musimy stale go mieszać, a jeśli zdarzy się nam, że bigos przywrze do dna garnka, wtedy ten dobry szybko przekładamy do nowego garnka, aby nie przeszedł aromatem spalenizny. Oczywiście przestajemy go mieszać gdy już przywarł do dna, aby dobrego bigosu nie wymieszać z przypalonym.

Aby usunąć zapach spalenizny z bigosu możemy wykorzystać trik z ziemniakiem. Do bigosu wkładamy obranego ziemniaka i gotujemy przez kwadrans. Zanim zdąży się ugotować i zmięknąć, wyjmujemy go z bigosu i wyrzucamy. Pamiętaj też o tym, że ziemniak wyciąga sól z potrawy, więc może trzeba będzie bigos po tym jeszcze trochę doprawić.

Możemy również spróbować dodać jeszcze przecieru pomidorowego, aby zabić smak przypalonego bigosu i go uratować.

Odgrzewanie bigosu w piekarniku

Jeśli chcemy zapobiec przypaleniu się bigosu, możemy odgrzać go w piekarniku korzystając z naczynia żaroodpornego. Wystarczy umieścić go w rozgrzanym piekarniku i zostawić na pewien czas.

Oczywiście na jak długo zależy od ilości bigosu i trzeba co jakiś czas sprawdzić czy jest już odpowiednio ciepły. W ten sposób jednak nie przypalimy go, bo nie ma on styczności z gorącym dnem garnka i nie musimy go wtedy mieszać.