28 marca 2020

Te błędy najczęściej popełniamy podczas gotowania. Zepsują każde danie!

Uczymy się całe życie i zawsze możemy dowiedzieć się czegoś ciekawego jeśli mamy otwarty umysł. Dlatego dzisiaj chciałabym powiedzieć Wam o błędach w gotowaniu, które najczęściej popełniamy. Być może nie popełniasz żadnego z nich, ale jeśli poprawisz choćby jedną rzecz, to oznacza, że warto było poświęcić tę minutę na czytanie :)

Dodawanie oleju do wody, w której gotujemy makaron

Ok, możemy go dodać jeśli gotujemy makaron do zupy. Jeśli jednak chcemy podać go razem z sosem to nie jest to dobrym pomysłem. Powie Ci o tym każdy Włoch.

Jeśli dodamy oleju do makaronu to sos nie będzie do niego przywierał, makaron będzie zbyt śliski. Najważniejszą rzeczą natomiast w podawaniu makaronu z sosem jest to, by sos ten do niego ładnie przywarł. Wtedy dopiero danie zyska swój odpowiedni smak.

Wylewanie wody po ugotowaniu makaronu

Nie warto jej wylewać, zwłaszcza gdy robicie sos. Jeśli zrobicie go na bazie tej wody to sos jeszcze lepiej będzie przywierał do makaronu. Oprócz tego będzie smaczniejszy.

Nie mieszanie makaronu

Wrzucasz makaron do wrzątku i czekasz, aby zamieszać go za parę minut? Powinnaś wymieszać go od razu. Dzięki temu skrobia nie sprawi, że makaron będzie się kleił.

Nie smaż zimnego mięsa

Wyjmujesz mięso z lodówki i od razu je smażysz? Poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Dzięki temu usmaży się równomiernie i w środku będzie dobrze usmażone, a nie tylko spalone na zewnątrz.

Smażenie na oliwie z pierwszego tłoczenia

Oliwa jest przez nas stosowana jako zdrowy zamiennik dla oleju. Jednak warto wiedzieć o tym, że oliwa z pierwszego tłoczenia ma niską temperaturę dymienia. Co to oznacza? Że podczas smażenia na niej uwalniane są toksyczne substancje.

Dodawanie zimnego masła do tłuczonych ziemniaków

Jeśli robisz tłuszczone ziemniaki i chcesz by były idealne, to dodaj do nich wcześniej rozpuszczone masło. Możesz zrobić to w mikrofalówce.

Dodawanie czosnku na początku gotowania

Czosnek dodajemy pod sam koniec gotowania czy smażenia potrawy. Zdąży uwolnić swój aromat, ale jeśli damy go zbyt wcześnie potrawa może stać się gorzka, a czosnek się spali.