Najczęściej zbyt wysoki, zasadowy odczyn moczu jest wynikiem przejściowym, związanym z nieprawidłową dietą i nawykami dnia codziennego. Jak poprawić swoje wyniki moczu?
Odczyn pH moczu to wskaźnik pozwalający skutecznie ocenić stan równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli sprawdzić, czy procesy metaboliczne zachodzące w płucach, wątrobie i nerkach (szczególnie tych ostatnich) zachodzą w sposób prawidłowy. Mówiąc najprościej, badanie odczynu pH pozwala ustalić, czy mocz jest zasadowy czy kwaśny.
Jak donosi portal Dbajonerki.pl: za normę pH moczu uznaje się wartość 6.5 lub 7.0. Prawidłowe pH mieści się jednak w przedziale 4.5 do 8.0 i jeżeli wynik innych badań zleconych przez lekarza nie wykaże dodatkowych nieprawidłowości, przyjmuje się, że nie ma powodów do niepokoju, jeśli odczyn pH będzie miał wartość 5.5 czy 7.5. Natomiast już znaczne odchylenia od normy (czyli poniżej wspomnianego 4.5 i powyżej 8.0) są wskazaniem do pogłębienia diagnostyki w kierunku chorób metabolicznych, krążeniowych i układowych.
Zaburzenia dotyczące odczynu pH moczu nie muszą być związane z chorobami przewlekłymi, ale być skutkiem nieodpowiednich nawyków i braku zbilansowanej diety. Często wprowadzenie pewnych zmian w codziennym jadłospisie reguluje pH do prawidłowego poziomu. Jak zatem obniżyć wartość pH moczu?
Biały cukier, tłuszcze zwierzęce (szczególnie znajdujące się w tłustym mięsie i pełnotłustych produktach mlecznych) powodują wzrost pH moczu. Dodatkowo również spożywanie zbyt dużej ilości mąki pszennej, produktów smażonych i wysoko przetworzonych. Przy wysokim odczynie pH moczu należy z nich zrezygnować na rzecz warzyw (pietruszki, selera naciowego, papryki, szpinaku, ogórka, brokułów i jarmużu) i dobrych źródeł białka z ryb czy strączków. Białko daje poczucie sytości i zmniejsza potrzebę sięgania po przekąski, które nierzadko ze względu na swój skład negatywnie wpływają na zasadowość moczu.
Jednym z najefektywniejszych sposobów na obniżenie pH moczu jest spożywanie dobrej jakości soku z żurawiny oraz owoców tej rośliny. Warto także sięgać po śliwki, zarówno świeże, jak i mrożone oraz suszone. Należy mieć jednak na uwadze, że suszone owoce zawierają wysoki poziom cukrów prostych, dlatego ich spożywanie nie jest wskazane przez osoby z nadwagą czy cukrzycą.
Oprócz wspomnianych wyżej produktów zwiększających zasadowość moczu, warto wykluczyć z diety także alkohol, używki (kawę i mocną herbatę), a także inne produkty, które mogą powodować odwodnienie organizmu. Często zasadowy wynik badania moczu jest skutkiem nadmiernego zagęszczenia próbki.
Najlepszym sposobem na profilaktykę wielu chorób, zarówno układu moczowego, jak i krwionośnego i pokarmowego, jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. To, jak dużo płynów powinniśmy przyjmować, zależy od naszego trybu życia, podejmowanych aktywności, przyjmowanych leków. Najbardziej skutecznym sposobem jest spożywanie czystej wody źródlanej przez cały dzień, małymi łykami tak, aby nie doprowadzać do pojawienia się uczucia pragnienia. Wzmożona potrzeba napicia się wody występuje już w momencie, gdy doszło do zaburzenia gospodarki wodnej w organizmie: a tym samym, sprzyja to zasadowości moczu.
Bibliografia:
U. Demkow i in., Diagnostyka laboratoryjna, Oficyna Wydawnicza Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawa 2015, s. 163–164, 239–260.
B. Novkovic, Urine pH Testing: High & Low Levels + How to Improve; SelfDecode, dostęp 27.10.2022.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.