Nie zawsze mogliśmy korzystać z barwników do pisanek czy termokurczliwych koszulek. Nasze babcie barwiły pisanki w inny sposób, wykorzystując do tego naturalne barwniki zawarte w warzywach ich przyprawach. Dzisiaj powrócimy do tego sposobu i przygotujemy pisanki w tradycyjny sposób. Bez żadnych sztucznych barwników.
Pomysły te przydadzą Wam się również w przypadku, gdy nie dostaliście nigdzie barwników do jajek, a jak wiadomo należy ograniczać wyjścia do sklepu w okresie epidemii. Dlatego nie warto jeździć po całym mieście w ich poszukiwaniu.
Czerwona kapusta daje nam przyjemny niebieski odcień. Farbowanie jajek za pomocą czerwonej kapusty jest bardzo proste. Zaczynamy od posiekania kapusty. Pół główki w zupełności wystarczy. Posiekaną kapustę umieszczamy w garnku.
Następnie dolewamy do niej litr wody i 2 łyżki octu. Zawartość podgrzewamy do momentu wrzenia i zmniejszamy ogień.
Kapustę na wolnym ogniu gotujemy godzinę. Następnie przez sitko zlewamy z garnka sam barwnik, w którym następnie zanurzamy jajka.
Nie bez znaczenia jest też czas zanurzenia jajek. Im dłużej, tym ciemniejszy odcień przybiorą.
Jaka farbowane burakami nabiorą różowy odcień. Buraki wystarczy zetrzeć na tarce i przełożyć do garnka. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy, aby puściły kolor przez kilka minut. Potem wystarczy jajka zanurzyć w tej wodzie i poczekać, aż nabiorą koloru.
Kurkuma jest przyprawą, która da naszym jajkom ładnego żółtego koloru. Do garnuszka wystarczy wlać pół litra wody, a na tę ilość dodać jedno opakowanie kurkumy. Następnie mieszamy wszystko i w takiej wodzie gotujemy jajka, które w trakcie gotowania nabiorą koloru. Możesz nie wyjmować ich od razu po ugotowaniu. Im dłużej poleżą w wodzie z kurkumą tym kolor będzie intensywniejszy.
Łupiny cebuli dadzą nam kolor brązowy. Im dłużej będziemy je moczyć tym ciemniejsze będą. Barwienie ich w ten sposób jest proste. Łupiny wystarczy zalać wodą i zagotować. Gotujemy je przez około kwadrans, ale w połowie wkładamy surowe jajka by ugotowały się na twardo w wodzie z łupinami. Potem wyłączamy gaz i zostawiamy jajka w wodzie tak długo, aż uzyskamy żądany kolor.
Marchew da nam kolor pomarańczowy. Należy zetrzeć kilka marchewek, a następnie ugotować je w wodzie z dodatkiem octu. Na koniec wkładamy do niej jajka i czekamy, aż nabiorą pomarańczowego koloru.
Chcesz uzyskać zielony kolor? Użyj pietruszki! Najpierw pęczek pietruszki poszatkuj, włóż do garnuszka i zalej 1/2 l wody. Dodaj też trochę octu. Gotuj przez pół godziny, a następnie w tak przygotowanym roztworze zanurz jajka i poczekaj, aż nabiorą odpowiedniego koloru.
W ten sposób uzyskamy kolor czerwony. barwienie jest też bardzo proste. Przygotuj garść łupin, a następnie zalej je 1/2 l wody. Dodaj też trochę octu i gotuj przez kwadrans. Na koniec w tej mieszance umieść jajka i pozostaw do momentu uzyskania koloru.