Nie od dzisiaj wiadomo, że wszelkie warzywa oraz owoce dojrzewają w nie do końca naturalnych i zdrowych dla człowieka warunkach. Większość z nich pryskana jest specjalnymi roztworami dla szybszego wzrostu, a ponadto rolnicy, chcąc chronić swoje uprawy przed rozmaitymi szkodnikami, pryskają je chemikaliami, które mają zapobiec ich rozmnażaniu. Sprawdź, jak prawidłowo umyć truskawki, aby skutecznie pozbyć się pestycydów z powierzchni owoców!
Chcesz pozbyć się chorobotwórczych drobnoustrojów oraz szkodliwych dla organizmu pestycydów z powierzchni truskawek? Koniecznie przygotuj w domowym zaciszu dwa roztwory. Jeden musi być kwasowy, a drugi zasadowy. Czerwone, piękne, słodkie owoce muszą w nich nieco poleżeć, aby sposób ten faktycznie zadziałał.
Opłukiwanie truskawek wyłącznie pod bieżącą wodą uchodzi za niewystarczające. Dlatego przygotuj roztwór kwasowy, do którego potrzeba ocet i wodę w proporcjach 1 do 4. W tak przygotowanym roztworze truskawki muszą poleżeć ok. 5 minut. Następnie należy bardzo dokładnie opłukać owoce pod bieżącą wodą.
Kolejny krok to włożenie truskawek do drugiego z roztworów. Należy przygotować więc 1 litr zimnej wody, a następnie rozpuścić w nim 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. Do tak przygotowanego roztworu należy wrzucić truskawki i pozostawić znów na 5 minut. Po drugiej kąpieli ponownie trzeba opłukać truskawki pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Truskawki nie mogą spędzić dłużej w roztworach, niż po 5 minut w każdym. Po każdej kąpieli trzeba je sowicie opłukać wodą, by pozbyć się resztek roztworów.
Gołym okiem można zobaczyć, że kąpiel przynosi skutek. W pojemnikach z roztworami po odbytej kąpieli pozostają tłustawe, mętne smugi. Niekiedy nawet płyn staje się lekko żółtawy.
Płukanie truskawek powinno odbywać się pod bieżącą wodą zdatną do spożycia. Można wyłożyć je na durszlak i poruszać nim pod strumieniem wody tak, by dosięgnął on każdego owocu z osobna.
Przedstawiony sposób mycia truskawek zalecany jest przede wszystkim wtedy, gdy po owoce sięgają kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze, kobiety karmiące piersią.
Zastanawiasz się, jak długo trzeba odczekać po myciu truskawek, aby móc je zjeść? Jak się okazuje, truskawki warto zjeść najszybciej, jak się da, ponieważ mycie w taki sposób znacznie zmniejsza ich zdatność do spożycia. Truskawki znacznie szybciej zaczynają się psuć i po niedługim czasie mogą się zepsuć. Wystarczy kilka czy kilkanaście godzin, aby owoce zaczęły gnić.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.