Jak mrozić borówki — kompletny poradnik

Kuchnia Data publikacji: 22 lipca 2023

Borówki to owoce lata, ale możesz zachować ich świeżość i smak na dłużej. Mrożenie to idealna metoda na przechowywanie tych pysznych owoców przez cały rok, bez utraty ich wartości odżywczych. W tym artykule powiemy wam, jak to zrobić i przedstawimy cenne wskazówki, które ułatwią wam mrożenie borówek.

Zacznij od wyboru odpowiednich borówek

Pierwszą czynnością, którą musimy zrobić, jest wybór odpowiednich owoców. Odpowiednie borówki to takie, które są dojrzałe, jędrne i mają intensywny kolor. Unikaj owoców, które są zbyt miękkie, mają bladozieloną skórkę, czy są zniszczone.

Sam gatunek nie ma już takiego znaczenia. Borówki amerykańskie ze względu na swoją wielkość mogą być łatwiejsze i lepsze do mrożenia, ale niezależnie od tego, jakie borówki mrozimy, najważniejsze jest to, by owoce były zdrowe, pozbawione szkodników, chorób, pleśni. Takie należy odrzucić podczas wstępnej selekcji.

Przygotowanie borówek do mrożenia

Gdy mamy już wybrane najlepsze okazy, możemy przejść do przygotowania borówek do mrożenia. W tym celu dokładnie opłucz borówki w zimnej wodzie, aby usunąć brud, owady i inne zanieczyszczenia. Pamiętaj, aby postępować z nimi delikatnie, aby uniknąć zgniecenia.

Teraz czas na drugą selekcję. Ponownie odrzucamy wszystkie uszkodzone i zgniłe egzemplarze. Wcześniej mogliśmy ich nie wypatrzyć przez zabrudzenia. Teraz wszystkie są już czyste i każda skaza będzie widoczna bez trudu.

Dobre owoce odkładaj na blat wyłożony papierowym ręcznikiem. Muszą zostać osuszone przed mrożeniem. Inaczej zaczną tworzyć się na nich kryształki lodu, a poszczególne owoce będą się ze sobą sklejać, tworząc trudne do rozdzielenia bryły.

Mrożenie borówek

Borówki są już osuszone, a więc czas na ich mrożenie. Jest to czynność, która wymaga od nas cierpliwości. W pierwszej kolejności borówki rozkładamy płasko w zamrażarce, owoc obok owocu na kuchennym ręczniku. Oczywiście nie musimy robić tego kulka po kulce, a rozsypać je i delikatnie rozdzielić dłonią.

Dopiero gdy owoce zamarzną, możemy wrzucić je do zbiorczego opakowania. W zależności od ich wielkości może to potrwać kilkadziesiąt minut, a nawet 2-3 godziny. Możemy również układać je warstwami, aby zaoszczędzić miejsca, przekładając papierowymi ręcznikami.

Warto to jednak zrobić, bo dzięki temu każda borówka będzie samodzielną mrożoną. Będziemy mogli więc wykorzystać dokładnie tyle borówek, ile potrzebujemy w przepisie.

O czym warto pamiętać mrożąc borówki

Podczas mrożenia borówek warto pamiętać o kilku trikach, które mogą sprawić, że proces ten będzie jeszcze prostszy i efektywniejszy. Po pierwsze, nie musisz ich rozmrażać przed wykorzystaniem. Jeśli dodajesz borówki do koktajli czy ciast, nie ma potrzeby rozmrażania ich. Możesz wziąć garść zamrożonych borówek z zamrażarki i dodać bezpośrednio do przygotowywanego dania.

Kolejnym ciekawym trikiem jest zamrażanie borówek w porcjach. Jeżeli często używasz małych ilości borówek, rozważ zamrożenie ich w takich porcjach, które możesz łatwo wyjąć z zamrażarki. Możesz podzielić je na małe woreczki do mrożenia warzyw i owoców.

Jak rozmrozić borówki?

Do niektórych przepisów będziemy potrzebowali wcześniej rozmrożonych borówek. Nie polecamy robić tego w kuchence mikrofalowej. Im wolniej owoce zostaną rozmrożone, tym będą smaczniejsze i więcej soków w nich zostanie.

Dlatego najlepiej jest odpowiednio zaplanować gotowanie i dzień wcześniej porcję borówek przełożyć do lodówki, aby tam w nieco wyższej temperaturze powoli się rozmroziły. Jeśli musisz zrobić to szybciej, wrzuć je do letniej wody. Borówki wtedy mogą jednak stracić swoją jędrność.

Podobne artykuły