10 akcesoriów kuchennych, które warto mieć w swojej kuchni!

Kuchnia Data publikacji: 18 grudnia 2020

W naszej kuchni każdego dnia korzystamy z wielu akcesoriów. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam listę 10 przydanych rzeczy, które w swojej kuchni warto mieć. Dzięki temu gotowanie stanie się łatwiejsze!

1. Zestaw noży

Różne rodzaje noży ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. Nóż do krojenia pieczywa posiada ząbki, dzięki czemu bez problemu ukroimy kromkę nawet ciepłego chleba bez zgniatania go.

Nóż do plastrowania jest szpiczasty i świetnie nadaje się do krojenia mięsa i wędlin. Nóż szefa kuchni jest długi i zwęża się w kierunku czubka. Świetnie sprawdza się do siekania czy szatkowania. Noże do jarzyn i owoców są małe i szpiczaste. Łatwo wykroimy nimi gniazda z jabłek i obierzemy je. Tasak natomiast ułatwi nam dzielenie kawałków mięsa wraz z kośćmi.

Każdy z noży ma swoje zastosowanie. Warto więc mieć w swojej kuchni zestaw noży kuchennych i wiedzieć jak ich używać. Dzięki temu przygotowanie posiłków będzie łatwiejsze.

2. Ostrzałki do noży

Z pewnością nie raz zdarzyło się, że chcieliście ukroić kawałek pomidora, ale nóż nie był w stanie przeciąć skórki i zamiast ładnego plasterka wychodziła spod niego poszarpana breja. W kuchni używamy wielu produktów, które są trudne do krojenia i zrobimy to wygodnie jedynie za pomocą ostrego noża.

Dlatego ostrzałki do noży są jednym z gadżetów, który w swojej kuchni obowiązkowo trzeba mieć. Korzystaj z nich przed krojeniem delikatnych produktów, a także tych, które są wyjątkowo twarde. Dzięki naostrzonemu nożowi nie będzie to stanowiło większego problemu.

3. Durszlaki

Durszlaki, a inaczej cedzak to miska używana do odcedzania produktów. Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez choćby jednego durszlaka. Zazwyczaj warto mieć jeden z rączką (jak sitko), a drugi na podstawce, który można położyć na dnie zlewu i wtedy nie przewróci się.

Jego prawdziwe znaczenie odkrywamy wówczas, gdy zrozumiemy, że można stosować go nie tylko do odcedzania. Możemy wykorzystać go do gotowania na parze w zwykłym garnku. Ma swoje zastosowanie również podczas smażenia, gdy wykorzystamy go jako przykrywkę z dziurkami, dzięki której potrawa nie dusi się zamiast smażyć. Tłuszcz za to nie pryska na boki.

4. Waga spożywcza

Waga spożywcza jest „must have” na liście akcesoriów kuchennych każdej osoby, która dba o linię albo często korzysta z przepisów z Internetu. Dokładne odmierzenie składników gwarantuje nam to, że przepis za każdym razem wyjdzie. Aby tego dokonać najlepiej jest skorzystać z wagi kuchennej.

5. Zestaw desek do krojenia

Warto posiadać zestaw kolorowych desek do krojenia. Następnie wyznaczyć sobie jeden kolor do mięs, inny do warzyw i owoców, inny jeszcze do produktów takich jak pieczywo.

Do krojenia pieczywa możemy używać desek drewnianych. Do mięsa jednak lepiej jest użyć plastikowych. Soki z mięsa nie wsiąkają wtedy w pory drewna i deska taka jest łatwiejsza do mycia, ale również bezpieczniejsza dla naszego zdrowia.

6. Szklane pojemniki na żywność

Szklane pojemniki na żywność są bezpieczniejsze dla zdrowia niż plastikowe. Nie wchodzą one w reakcję z żywnością i bez obaw możemy ją w nich podgrzewać. Dlatego warto mieć kilka takich pojemników w zapasie.

Pojemniki na żywność w kuchni są wręcz czymś niezbędnym. Ciężko dzisiaj wyobrazić sobie wygodniejszy sposób na przechowywanie produktów, które często zostają nam po przygotowaniu obiadu. Możemy w nich umieścić w lodówce również gotowe potrawy. Nie musimy bać się o to, że lodówka przejdzie zapachami jedzenia.

7. Sylikonowe rękawice kuchenne

Świetnie chronią nasze dłonie przed temperaturą i przydają się nie tylko podczas wyciągania rzeczy z piekarnika. Są świetne podczas gotowania, odlewania gorących rzeczy, mieszania gorących potraw itd.

Dlaczego sylikonowe, a nie materiałowe? Bo nie straszna jest im wilgoć i gdy zamoczymy je, to nic się nie stanie. Dalej ich możemy używać bez konieczności suszenia. Dodatkowo nie straszny im jest brud, a po zachlapaniu ich tłuszczem wystarczy je umyć pod bieżącą wodą i nie trzeba ich prać.

8. Podstawka na gorące garnki

Czasami potrzebujemy zrobić sobie na kuchni miejsce, ale nie odłożymy przecież gorącego garnka na blat. Podstawka wtedy jest genialną rzeczą i trzeba ją po prostu mieć w swojej kuchni. Również w przypadku pieczenia, gorące blachy czy naczynia możemy wyjąć na podstawkę i wygodnie nałożyć wszystkim zapiekankę, którą przygotowaliśmy na obiad.

9. Pędzle sylikonowe

Są bardzo przydatne podczas gotowania i to bardziej niż często nam się wydaje. Możemy nimi posmarować ciasto jajkiem, aby miało zarumienioną skórkę. Posmarujemy gorącym tłuszczem piekącego się kurczaka. Wysmarujemy blachę oliwą podczas pieczenia pizzy dokładnie i równo, bez brudzenia rąk. Jest to naprawdę przydatny gadżet.

10. Sylikonowe pokrywki

Zestaw sylikonowych pokrywek różnej wielkości to genialny gadżet, który pomoże Ci zadbać o swieżość produktów i oszczędzić pieniądze. Nie zepsują się, a więc ponownie je wykorzystasz. Gdy otworzysz puszkę kukurydzy jej ponowne zamknięcie nie jest możliwe. Możemy za to zamknąć ją sylikonową przykrywką, która idealnie się do niej dopasuje i zablokuje dostęp powietrza. Puszkę możemy schować do lodówki i wykorzystać ponownie.

Pokrywki takie możemy również nakładać na już ukrojone owoce, aby nie wysychały. Na talerze z przekąskami, aby nie obsychały zanim zjawią się goście. Zastosowań jest naprawdę wiele.

Podobne artykuły