Ile czasu gotować zieloną fasolkę szparagową, a ile żółtą?

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-09-25

Czy wiecie o tym, że czas gotowania fasolki szparagowej zależny jest od jej koloru? Dzięki temu bardzo łatwo możemy ustalić, jak długo powinniśmy ją gotować. Oczywiście, nadal warto w trakcie ją kontrolować i sprawdzać, czy jest już odpowiednio miękka.

Jak długo gotować zieloną fasolkę szparagową

Zielona fasolka szparagowa gotuje się najdłużej, gdyż jest najtwardsza

Zielona fasolka szparagowa jest twardsza od żółtek. To natomiast sprawia, że czas jej gotowania będzie po prostu dłuższy. Do momentu, aż zielona fasolka szparagowa stanie się miękka upłynie od ok. 10-20 minut od momentu zagotowania się wody. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy dodawać ją od razu, nie musimy czekać, aż woda zagotuje się. Warto pamiętać o tym, że młoda fasolka gotuje się szybciej, a więc zakres czasowy jest dość spory. Dlatego podczas gotowania musimy nadal sprawdzać jej twardość.

Jak długo gotować zółtą fasolkę szparagową

Żółtą fasolkę szparagową gotujemy krócej od zielonej, gdyż jest od niej miększa

Żółta fasolka szparagowa z natury jest miększa od zielonej. Będziemy więc gotować ją krócej. W jej przypadku zazwyczaj wystarczy 5-10 minut, aby stała się miękka. Jeśli fasolka jest młoda, wtedy ugotuje się szybciej.

Zaskocz swoje dzieci listem od Mikołaja lub wideo!

O czym pamiętać podczas gotowania fasolki szparagowej?

Przed ugotowaniem fasolki szparagowej musimy ją dobrze przebrać, a następnie odciąć końcówki. Podczas tej czynności warto również usunąć łyko, które znajduje się w miejscu zrośnięcia stronka. Nawet po ugotowaniu jest ono zazwyczaj twarde i potrafi utkwić między zębami. Wtedy jedzenie fasolki nie jest jest zbyt przyjemne.

Fasolki szparagowej nie można przegotowywać. Wówczas staje się zbyt miękka, a przez to mniej apetyczna. Idealna fasolka szparagowa powinna być miękka, ale musi zachować swoją „kruchość”.

Dlatego tak istotne jest, aby podczas gotowania fasolki kontrolować jej twardość. Czas w jakim będzie gotowa nie zależy tylko od tego, jaki kolor ma fasolka, ale również kiedy została zebrana. Młoda fasolka szparagowa ugotuje się dużo szybciej, niż stara.

Wystarczy, że wyłowimy z wody za pomocą widelca jeden stron, a następnie spróbujemy go. Uważajcie, aby się nie oparzyć!

Podobne artykuły