Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę.
6 porcji
Składniki
1 szynka wieprzowa
2 laski kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
15 dag grzybów suszonych
6 szt. ogórków kiszonych
200 g przecieru pomidorowego
1 opakowanie sosu do pieczeni ciemnego
Szczypta chili
Sól
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut.
Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili i solą. Łączymy z mięsem.