Gulasz pachnący grzybami

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 15 grudnia 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę.

6 porcji

Składniki

  • 1 szynka wieprzowa
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 15 dag grzybów suszonych
  • 6 szt. ogórków kiszonych
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu do pieczeni ciemnego
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut.
  2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili i solą. Łączymy z mięsem.
  4. Danie gotowe.

Podobne artykuły