Dobry garnek gastronomiczny może znacznie usprawnić pracę kucharza lub… zniweczyć wszystkie jego trudy. Dlatego też trzeba postawić na jakość i bezpieczeństwo stosowanych rozwiązań. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę, wybierając akcesoria dla profesjonalistów? Sprawdźmy.
Tym, po czym poznasz garnki gastronomiczne dla zawodowych kucharzy, jest przede wszystkim ich rozmiar. Przygotowywanie bardzo dużej liczby porcji wymaga zastosowania naczyń o pojemności 20, 30, ale nawet 50 czy – bagatela – 100 litrów. Oczywiście ich pojemność dobieramy z myślą o wielkości lokalu, liczby obsługiwanych gości oraz profilu działalności czy menu.
Materiał to jeden z kluczowych aspektów. Tanie garnki wykonane ze słabej jakości materiałów szybko się niszczą, odkształcają i przypalają. Jakie materiały się sprawdzą?
Najlepsze będą garnki gastronomiczne z wytrzymałej stali nierdzewnej. Stal nierdzewna błyskawicznie się nagrzewa, jest łatwa w konserwacji i w utrzymaniu czystości, poza tym nie ulega korozji. Oprócz tego cechuje się dużą odpornością mechaniczną – do mieszania nie trzeba używać drewnianych czy silikonowych łyżek jak w przypadku naczyń z powłoką teflonową. Poza tym można je myć w zmywarce, choć mycie ręczne również nie przysparza problemów – stal nierdzewną bez obaw można szorować.
W zasadzie jedyną wadą garnków gastronomicznych ze stali nierdzewnej jest ich stosunkowo duży ciężar, szczególnie w przypadku naczyń o wzmocnionej konstrukcji i grubszym dnem. Ten jeden mankament na szczęście nie przyćmiewa licznych zalet tego rodzaju rozwiązań.
Dużym powodzeniem cieszą się też naczynia emaliowane. Są to faktycznie garnki ze stali pokryte emaliowaną powłoką. Szybko się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają i długo trzymają ciepło. Gastronomiczne garnki emaliowane charakteryzują się wysoką odpornością na gwałtowne zmiany temperatur. Wiele modeli można wstawić do gorącego piekarnika albo do zimnej wody w celu schłodzenia. Emaliowane wykończenie jest całkowicie bezpieczne zarówno dla gotujących, jak i restauracyjnych gości – nie wydzielają niebezpiecznych związków do przygotowywanych potraw, nie nasiąkają też zapachem poszczególnych składników.
Emalia może być co najwyżej nieco mniej odporna na uszkodzenia i szorowanie niż czysta stal nierdzewna. Należy o tym pamiętać, wybierając akcesoria do mieszania oraz podczas mycia.
Jeśli szukamy jeszcze większej trwałości, odporności na zarysowania, odkształcenia czy na wysoką temperaturę, sprawdźmy ofertę garnków z powłoką tytanową. Długo trzymają ciepło, co wpływa na jakość potraw. Nieprzywieralne wykończenie sprawia, że można w nich gotować w zasadzie bez użycia tłuszczu, dzięki czemu przygotowywane posiłki będą mniej kaloryczne.
Przed zakupem garnków gastronomicznych należy też sprawdzić grubość ścianek oraz dna. Grube ścianki i wielowarstwowe dno pozwalają na równomierne rozprowadzanie temperatury po naczyniu, sprawiają, że podczas gotowania zużywamy mniej energii, poza tym pozytywnie wpływają na czas przygotowywania potrawy, a także jej smak. Dno wykonuje się z różnego rodzaju materiałów – oprócz stali nierdzewnej jest to też aluminium lub miedź.
Wybierając garnek gastronomiczny, warto upewnić się również, z jakimi kuchenkami współpracuje. W wielu restauracjach wykorzystuje się kuchenki gazowe, które zapewniają równomierne, stabilne tempo pracy w kuchni i optymalizację zadań.