Cierpisz na nietolerancję glutenu, ale nie chcesz zrezygnować ze wszystkich smakołyków? Jeśli jesteś wielkim fanem faworków to również możesz wykonać je w wersji bez glutenu. To prostsze niż myślisz.
To czego będziemy potrzebować to mieszanka mąk do wypieków bez glutenu. Można je kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, ale również coraz częściej trafiają również do zwykłych marketów.
Faworki przygotowujemy dokładnie tak jak zawsze. Wyczyść blat kuchenny, a następnie wysyp na niego mąkę. Uformuj kopiec z wgłębieniem w środku.
Dodaj tam masło, trzy żółtka jaj, sól i śmietanę. Wygnieć ciasto z podanych składników. Rozwałkuj je i wytnij z niego prostokąty o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdy prostokąt natnij nożem. Następnie przełóż przez otwór jeden z końców, w ten sposób stworzysz charakterystyczne warkocze z faworków.
Faworki smażymy na głębokim oleju. Gdy zrobią się rumiane wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną posypujemy je cukrem pudrem dla dekoracji.