Ekspres do kawy, który sprawdzi się w restauracji

Kuchnia Data publikacji: 22 kwietnia 2022

W każdej restauracji powinien być porządny ekspres do kawy. Oprócz przepysznych dań serwowanych w ciągu dnia zazwyczaj każdy klient ma ochotę po obiedzie na deser, który dopełnia aromatyczna kawa. Co więcej, w restauracji często odbywają się również spotkania biznesowe, podczas których spotykające się osoby zamawiają najczęściej espresso bądź cappuccino. Będąc właścicielem restauracji, chcesz zadbać o swoich klientów w najlepszy sposób. Jednym z kluczy do ich zadowolenia jest właśnie profesjonalny ekspres do kawy.

Rodzaje ekspresów do kawy w restauracji

Ze wszystkich rodzajów ekspresów do kawy, najbardziej sprawdzającym się w restauracji będzie ekspres kolbowy oraz ekspres automatyczny. W zależności od powierzchni lokalu oraz ilości klientów, którzy odwiedzają ją w ciągu dnia, warto zastanowić się, który będzie wygodniejszy w obsłudze oraz spełniał wymagania gości. Dodatkowo barista powinien czerpać przyjemność z parzenia kawy za każdym razem.

Ekspres automatyczny

Ekspres automatyczny idealnie sprawdzi się w dużych restauracjach oraz tych zlokalizowanych w centrum. W takich lokalach ilość klientów zazwyczaj jest większa, stąd czas parzenia kawy ma ogromne znaczenie. Często ludzie ci spieszą się, chcą zamówić kawę na wynos czy po prostu nie chcą długo czekać na otrzymanie swojego zamówienia. Dodatkowym ułatwieniem w tym przypadku jest możliwość przygotowania więcej niż jednej kawy za pomocą jednego przycisku. Ponadto wybór rodzaju zaparzania kawy jest różnorodny, dzięki czemu można spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagającego klienta. Co więcej, ekspresy automatyczne mają zazwyczaj wbudowany młynek oraz mechanizm do spieniania mleka, więc barista może zaoszczędzić czas na parzenie kawy i w tym momencie obsłużyć większą ilość klientów.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy polecany jest dla doświadczonych baristów, którzy potrafią w wykwintny sposób zaprezentować sztukę parzenia kawy. Smak jej będzie z pewnością wyrazisty i wyjątkowo aromatyczny. Smakosze kawy z pewnością docenią dbałość o ich kubki smakowe. Jednak ekspres kolbowy wymaga większego nakładu pracy, a każdą kawę należy parzyć osobno. Ten rodzaj sprzętu zdecydowanie lepiej sprawdzi się w mniejszych restauracjach. Czas oczekiwania klienta przecież również jest ważny. Polecanym modelem ekspresu kolbowego w takim przypadku jest SAECO Aroma Compact SE 100.

Czym kierować się przy wyborze ekspresu do kawy w restauracji?

Kryteria wyboru, którymi warto kierować się podczas zakupu ekspresu do kawy w restauracji to przede wszystkim:

  • powierzchnia blatu, na którym będzie stał ekspres,
  • wymiaru ekspresu do kawy,
  • budżet, który można wykorzystać na zakup ekspresu,
  • średnia ilość klientów w ciągu dnia,
  • średnia sprzedaż kaw w ciągu godziny,
  • możliwości sposobu parzenia kawy.

Najlepsze ekspresy automatyczne w restauracji

Ekspres do kawy to podstawowy sprzęt do parzenia aromatycznej kawy. W restauracji oprócz serwowania smacznych dań również ma on ogromne znaczenie. Klienci zazwyczaj po jedzeniu mają jeszcze ochotę na wypicie kawy typu espressocappuccinocaffe latte czy cold brew letnią porą. Polecane modele ekspresów automatycznych to przede wszystkim JURA X6KAFFIT KLM 2601 Digital oraz JURA GIGA X3c Professional. Warto wybrać ten ekspres do kawy, który najlepiej sprawdzi się w Twojej restauracji!

  • Źródło zdjęć: unsplash.com

Podobne artykuły