Chcesz aby Twoja kuchenka wyglądała jak nowa? Zobacz jak dobrze doczyścić kuchenkę i piekarnik z nawet mocno przypalonych plam. Za chwilę zaczniemy przygotowania do świąt. Będzie masa gotowania i nerwów. Przypalone plamy w piekarniku czy kuchence staną się więc czymś na porządku dziennym. Dzięki tym trikom uda Wam się zapanować nad brudem nawet gdy będzie zaschnięty.
Soda oczyszczona to świetny środek do czyszczenia wielu powierzchni. Dobrze radzi sobie również z zaschniętym tłuszczem. Proponuję Wam rozrobić ocet 50 do 50 w butelce z atomizerem i spryskać nim kuchnię a następnie posypać octem.
Teraz czekamy, wystarczy 15 minut. Po tym czasie użyj gąbeczki aby zdjąć brud oraz papieru aby wyczyścić kuchnię i osuszyć. Soda czyści na tyle delikatnie, że nie powoduje zadrapań. Niektóre mleczka czyszczące wręcz przeciwnie.
Skutecznym odplamiaczem jest sok z cytryny. Wystarczy spryskać plamy sokiem z cytryny, pozostawić na chwilę a potem wytrzeć. Potrafi dać sobie radę z naprawdę wieloma plamami np. z buraków, które ciężko usunąć.
Do wyczyszczenia żeliwnego rusztu będziemy potrzebować octu, gazików i gąbki do teflonu. Najpierw gaziki moczymy w occie i owijamy nimi ruszt, a następnie pozostawiamy go tak na 60 minut. Potem zdejmujemy je i szorujemy gąbeczką. Wszystkie zabrudzenia zejdą, nawet mocno zaschnięty tłuszcz.
Do czyszczenia piekarnika znowu wykorzystamy sodę oczyszczoną, dodatkowo ocet i wodę. Wyjmij z piekarnika wszystko, w wodzie wymieszaj sodę tak by powstałą dosyć gęsta pasta i nanieś ją na wszystkie brudne miejsca w piekarniku. Pozostawiamy ją teraz, możemy nawet na całą noc. Rano za pomocą mokrych ręczników kuchennych czyścimy kuchnię i gotowe, nie ma śladu po brudzie.
Możesz wykorzystać restauracyjny trik i rozłożyć folię aluminiową na kuchni gdy będziecie gotować na święta. Wtedy wystarczy ją zdjąć, a razem z nią znikną wszystkie zabrudzenia. Możecie też skorzystać ze specjalnych mat, które przywierają do powierzchni i można je wielokrotnie myć.