21 września 2021

Borowik ceglastopory – jak rozpoznać. Występowanie i właściwości.

Borowik ceglastopory jest grzybem jadalnym, a do tego bardzo szlachetnym i smacznym. Niestety ze względu na swój charakterystyczny wygląd często odstrasza od siebie grzybiarzy niepewnych, czy można go zjeść. Wyglądem przypomina on borowika szatańskiego. W przeciwieństwie do niego nie ma jednak czego się bać.

Borowik ceglastopory – jak rozpoznać?

Borowika ceglastoporego, to nie jedyna nazwa pod jaką możemy go spotkać. Często również mówimy na niego ceglak, pociec lub grzyb wilczy. Znaleźć go możemy w lasach liściastych, ale również iglastych i mieszanych. Wyglądem przypomina borowika ponurego.

Borowik ceglastopory

Średnica kapelusza borowika ceglastoporego może sięgać do 20 cm. W przypadku starych okazów staje się on rozłożysty, a w przypadku młodych osobników jest półkolisty. Na brązowym kapeluszu zauważymy też zamszową skórkę. Charakterystyczne są również jego rurki, które są gęste i przybierają rdzawy kolor.

Kapelusz borowika ceglastoporego

Trzon borowika ceglastoporego może sięgać od 5 do 15 cm, jest też dość gruby (maczugowaty) i ma czerwony kolor. Po przekrojeniu zobaczymy żółty miąższ. Borowik ceglastopory po przekrojeniu zaczyna szybko sinieć.

Siniejący borowik ceglastopory po przekrojeniu

Jak odróżnić borowika ceglastoporego od szatana?

Borowik szatański podobny jest do borowika ceglastoporego trzonem, który również ma czerwony kolor. W jego przypadku jest on jednak bardzo intensywnie czerwony. Różnicę zobaczymy również w przypadku kapelusza, który u szatana będzie też jaśniejszy. Szatan również sinieje i staje się niebieski po przekrojeniu.

Borowik szatański – Autorstwa LukeEmski – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81100633

Kolejnym grzybem, z którym można pomylić borowika ceglastoporego jest borowik żółtpory. Jest to grzyb niejadalny. Jest niejadalny z powodu silnej goryczy. Jego kapelusz jest jasnoszary.

Borowik żółtopory – Autorstwa LukeEmski – Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81591697

Borowik ceglastopory – właściwości

Borowik ceglastopory jest grzybem jadalnym po obróbce termicznej. Możemy go usmażyć, ugotować czy udusić. Aby zachować jego smak na zimę grzyb ten może być też suszony. Nie może być też jednak niedogotowany, bo wtedy odbije się negatywnie dolegliwościami układu pokarmowego. Dlatego pamiętajmy o tym, aby go dobrze ugotować przez 20-30 minut i nie używać wywaru, w którym był gotowany. Co ciekawe, po ugotowaniu sińce znikają.

Borowika ceglastoporego cenimy głó∑nie za walory smakowe. Zawiera również białko i błonnik pokarmowy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!