Doświadczony rolnik radzi co zrobić by truskawki dłużej zatrzymały świeżość

Kuchnia Data publikacji: 10 maja 2018

Pierwsze polskie truskawki już w sprzedaży. Co prawda nie są najtańsze, ale wystarczy poczekać. Dzisiaj zajmiemy się sposobem na przedłużenie świeżości tych owoców. Doradzi to nam doświadczony rolnik, który na uprawie truskawek zjadł zęby.

Warto wspomnieć o tym, że truskawki oprócz tego, że są bardzo smaczne to również są zdrowe. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, witaminę C, kwas foliowy, potas, mangan, błonnik i magnes. Dzięki truskawkom poprawimy swój wzrok, wzmocnimy serce i funkcjonowanie mózgu. Mogą również obniżyć ciśnienie krwi czy zwalczyć stany zapalne. Chronią również przed wczesnym starzeniem. To co jednak wielu z nas w nich uwielbia to ten smak :)

Jednak truskawki dość szybko się psują. Po zakupieniu należy szybko je przygotować lub zjeść na surowo. Jest sposób, który pomoże nam przedłużyć ich świeżość.

Jak przedłużyć świeżość truskawek

Ten prosty trik pomoże Ci przedłużyć ich świeżość nawet o kilka dni, a w niektórych przypadkach gdy są bardzo świeże może i o tydzień lub dwa. Trzeba jednak pamiętać aby od razu po przyniesieniu ich do domu włożyć je do lodówki.

Potrzebne rzeczy

  • biały ocet
  • woda
  • ręcznik papierowy

Wykonanie

  1. Wlej 1 cześć octu do 5 części wody w dużej misce.
  2. Namocz przez kilka minut truskawki w takiej miksturze. Ocet zabije zarodniki pleśni i bakterie, przez które mogłyby się szybciej psuć. Nie pozostawi jednak swojego aromatu.
  3. Osusz truskawki papierowym ręcznikiem.
  4. Umieść je w lodówce w pudełku wyłożonym papierowym ręcznikiem, który pochłonie wilgoć, przez którą truskawki również szybciej si psują.

To wszystko, truskawki przechowuj w lodówce do momentu gdy je wykorzystasz. Dzięki tej sztuczce z octem będą świeże znacznie dłużej. Możesz je włożyć do lodówki nawet gdy nie są do końca dojrzałe, wtedy pamiętaj tylko by wyciągnać je dzień wcześniej, a jeszcze dojrzeją.

Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych

Na początku artykułu wspomnieliśmy, że w sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Jednak warto uważać aby nie dać się nabrać i nie kupić importowanego produktu, który jest tańszy za cenę krajowego.

Słoneczna pogoda sprawiła, że już na początku maja pojawiły się pierwsze truskawki. To doskonała okazja dla nieuczciwych handlarzy, którzy mogą wciskać nam towar z Grecji czy Hiszpanii. My wiedząc o tym, że nasze truskawki już się pojawiły, możemy ulec i kupić te z importu wcale o tym nie wiedząc. Przez to przepłacimy za towar, którego nie chcieliśmy.

Jak rozpoznać truskawki z polski? Różnią się one kolorem i są jaśniejsze od importowanych. Te z importu są bardziej czerwone jak twierdzi serwis sadyogrody.pl. Te importowane mają kolor przejrzałego bordo – tłumaczy rzecznik Rynku Hurtowego Bronisze Małgorzata Skoczewska.

Drugą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to wielkość. Polskie są mniejsze od tych importowanych i powinny również być twardsze.

Ciekawostki o truskawkach

Podobne artykuły