Domowy chleb tostowy na kwarantannę

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 29 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Cały czas promujemy akcję #zostanwdomu i przepisy, które pozwolą zrobić rzeczy, po które normalnie musielibyśmy iść do sklepu. Dzisiaj upieczemy swój własny chleb tostowy i nie jest to tak trudne, jak może Ci się wydawać. Chlebek taki świetnie smakuje z opiekacza, ale też można go jeść na świeżo, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepły. Podany wtedy z masełkiem smakuje obłędnie.

Nasz chleb wykonamy na bazie świeżych drożdży. Jeśli macie tylko drożdże suche to pamiętajcie o przeliczniku. W tym przypadku wystarczy jedno opakowanie, które ma 7 g i odpowiada 25 g świeżych drożdży.

Przepis na chleb tostowy

Składniki

  • 450 g szklanki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży świeżych

Przygotowanie

Wodę podgrzej, ale nie za mocno bo zabijesz drożdże. Ma być lekko ciepła. Następnie drożdże pokrusz do miseczki, zalej wodą i wymieszaj, aby się rozpuściły. Odstaw je na bok, a w tym czasie przygotuj sobie miskę do wyrobienia ciasta.

Do miski najpierw wsypujemy suche składniki i mieszamy je. Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możemy wstawić je do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza. Pieczemy z grzałką góra-dół przez 40 minut. Chleb kroimy dopiero gdy przestygnie.

Gdy upieczesz go więcej, zawsze możesz go zamrozić. To zachowuje jego świeżość. Jak rozmrozić chleb również dowiesz się z jednego z naszych artykułów.

Podobne artykuły