Szukacie dobrej podpałki do pieca centralnego lub kominka. Zastanawiasz się jaka rozpałka do pieca węglowego będzie najlepsza i czym najszybciej rozpalisz w kominku? Dzisiaj Ci podpowiemy przetestowane przez nas rozwiązania!
Być może pamiętacie jeszcze czasy gdy w kominku lub piecu rozpalało się gazetą. Dzisiaj nie jest to konieczne, a nawet istnieją dużo lepsze i szybsze sposoby. Jako, że mamy zarówno piec centralnego ogrzewania jak i kominek to przetestowaliśmy przez lata wiele rozwiązań od gazety rozpoczynając. Rozpalanie w piecu czy kominku to czynność, którą najlepiej czasowo ograniczyć do minimum. Dzisiaj rozpalanie zajmuje nam naprawdę chwilę, kiedyś była to bardziej złożona czynność, która wymagała czasu. Najwięcej go poświęcało oczywiście rozpalenie drewna, aby następnie wrzucić resztę opału. Dzisiaj piec tak naprawdę wraz z podpałką ładujemy od razu i tylko odpalamy podpałkę pozostawiając go do rozpalenia samemu sobie. Dzięki temu sumując cały okres ogrzewania oszczędzamy bardzo dużo czasu.
Aby podpałka do pieca czy kominka była dobra musi spełniać kilka warunków. Przede wszystkim musi łatwo się rozpalać. Płomień powinien być mocny, czas palenia nie może być zbyt krótki. Dlatego podpałki w płynie tutaj przegrywają bo dają co prawda dużą moc ognia na początku, ale szybko ją tracą. Do tego naszym zdaniem generują zbyt dużo nieprzyjemnych i zapewne niezdrowych dla zdrowia oparów. Dlatego tego rodzaju podpałki nie zalecamy zarówno do pieców, kominków jak i nawet do grilla.
Podpałka z płyty pilśniowej nasączonej w parafinie czyli brązowe kostki są lepsze od podpałki w płynie. Jednak ich problemem jest to, że rozpalają się stosunkowo długo, są podatne na zgaszenie i nie generują dużej mocy ognia. Ich zaletą jest na pewno czas palenia się. Jednak do kominka czy pieca centralnego to za mało. Je można polecić w przypadku rozpalania grilla, w tym wypadku sprawdzą się najlepiej.
Najlepszym rozwiązaniem okazała się podpałka biała, czyli parafinowe kostki. Była ona podczas naszych testów najbardziej skuteczna. Generuje dużą siłę ognia, odpala się praktycznie od razu. Bardzo trudno ją zgasić i pali się dłużej niż podpałka w płynie, ale krócej niż podpałka z płyty pilśniowej.
Jednak jej zalety rekompensują tą jedną wadę, a intensywność ognia jaką generuje w zupełności wystarcza. To jedyna podpałka, która pozwalała mi na zamknięcie pieca centralnego ogrzewania podczas rozpalania. Piec wyposażony jest w dmuchawę.
Zauważyliśmy, że czas palenia jednej takiej kostki to ok. 10 minut. My używamy zazwyczaj 2-3 kostek na raz by usprawnić i przyśpieszyć proces rozpalania. Dzieje się to wtedy naprawdę szybko.
Kostka parafinowa przeznaczona jest do rozpalania w piecach oraz kominkach. Jest ona stworzona na bazie płyty porowatej i wosku parafinowego stąd jej wydajność.
Podpałka tego typu jak potwierdzają przeprowadzone przez nas testy charakteryzuje się bardzo dobrą wydajnością i wyróżnia na tle innych produktów. Jej główne cechy to:
Podpałka parafinowa w kostkach jest łatwo dostępna. Ja kupuję ją w sklepie budowlanym w moim mieście. Leży ona na dziale z wkładami kominkowymi oraz drewnem do kominka obok akcesoriów do czyszczenia kominków i rozpalania. Znajdziemy tam oczywiście szerszy wybór produktów do rozpalania, ale ja polecam akurat ten. Oto zdjęcie kostki, którą ja kupuję.
Powiem Wam tylko dla informacji, że w Internecie możemy kupić ją o jakieś 40% taniej niż w lokalnych sklepach budowlanych. Dlatego warto przed zimą zrobić sobie zapas za mniejszą cenę i nawet z darmową dostawą.
Warto wiedzieć, że większość tych produktów nie zawiera związków węglowodorowych co sprawia, że nie są one szkodliwe dla środowiska.