1 czerwca 2021

Dlaczego zamiast masła wyszła bita śmietana?

Zbyt krótko ubijasz

Próbujesz zrobić domowe masło, ale wychodzi Ci bita śmietana? Najprawdopodobniej jednak zbyt krótko ubijałaś śmietanę. Dlatego trzeba robić to dalej, dopóki nie wyjdzie z niej masło. Problem istnieje w różnych przepisach, które podają po prostu zbyt krótki czas. Jeśli wyszła Ci bita śmietana to i w końcu zrobi się z niej masło, potrzeba po prostu więcej czasu.

Problem ze śmietaną

Bardzo ważna rzecz, o której trzeba pamiętać to użycie odpowiedniej śmietany. Powinna mieć ona 36% i kolejna ważna informacja – powinna mieć temperaturę pokojową. Można również użyć śmietany 30%. Nie zawsze jednak się udaje ją ubić na masło. Bardzo dużo zależy od jej jakości.

Problem ze zrobieniem masła w Thermomix

Jeśli robisz masło w Thermomixie, to najprawdopodobniej jest to po prostu problem czasu. Trzeba robić to dłużej, niż podaje przepis. Wystarczy nasłuchiwać dźwięku w naczyniu mieszającym. Konsystencja z płynnej zmieni się na stałą (masło) i dźwięk zrobi się inny.

Przepis na masło

Masło wykonasz za pomocą zwykłego miksera. Wystarczy, że przygotujesz śmietanę 36% lub 30%. Pamiętaj o tym, aby śmietanę wcześniej wyjąć z lodówki. Musi mieć ona temperaturę pokojową. Śmietanę wlewamy do naczynia, w którym następnie będziemy ją ubijać. Robimy to przez ok. 5 minut, aż śmietana zmienni konsystencję. Najpierw zrobi się płynna. Potem ubije się, a na koniec pojawi się masło pływające w serwatce. Wtedy wystarczy przez sitko odlać serwatkę, a to co nam pozostanie to nasze masło.