Dlaczego zamiast masła wyszła bita śmietana?

Kuchnia Data publikacji: 01 czerwca 2021

Zbyt krótko ubijasz

Próbujesz zrobić domowe masło, ale wychodzi Ci bita śmietana? Najprawdopodobniej jednak zbyt krótko ubijałaś śmietanę. Dlatego trzeba robić to dalej, dopóki nie wyjdzie z niej masło. Problem istnieje w różnych przepisach, które podają po prostu zbyt krótki czas. Jeśli wyszła Ci bita śmietana to i w końcu zrobi się z niej masło, potrzeba po prostu więcej czasu.

Problem ze śmietaną

Bardzo ważna rzecz, o której trzeba pamiętać to użycie odpowiedniej śmietany. Powinna mieć ona 36% i kolejna ważna informacja – powinna mieć temperaturę pokojową. Można również użyć śmietany 30%. Nie zawsze jednak się udaje ją ubić na masło. Bardzo dużo zależy od jej jakości.

Problem ze zrobieniem masła w Thermomix

Jeśli robisz masło w Thermomixie, to najprawdopodobniej jest to po prostu problem czasu. Trzeba robić to dłużej, niż podaje przepis. Wystarczy nasłuchiwać dźwięku w naczyniu mieszającym. Konsystencja z płynnej zmieni się na stałą (masło) i dźwięk zrobi się inny.

Przepis na masło

Masło wykonasz za pomocą zwykłego miksera. Wystarczy, że przygotujesz śmietanę 36% lub 30%. Pamiętaj o tym, aby śmietanę wcześniej wyjąć z lodówki. Musi mieć ona temperaturę pokojową. Śmietanę wlewamy do naczynia, w którym następnie będziemy ją ubijać. Robimy to przez ok. 5 minut, aż śmietana zmienni konsystencję. Najpierw zrobi się płynna. Potem ubije się, a na koniec pojawi się masło pływające w serwatce. Wtedy wystarczy przez sitko odlać serwatkę, a to co nam pozostanie to nasze masło.

Podobne artykuły