To którą stroną wkładasz blachę, ma znaczenie. Wiele osób popełnia błąd

Kuchnia Data publikacji: 06 czerwca 2024

Umieszczenie blachy do pieczenia w piekarniku wydaje się jedną z najprostszych czynności, podczas przygotowywania posiłków. Jednak i tutaj możemy popełnić błąd i włożyć blachę nie tą stroną, co powinniśmy. Którą stroną wkładać blachę do piekarnika, tłumaczymy w naszym artykule.

Którą stroną wkładać blachę do piekarnika

Aby rozwiązać tę zagadkę, wystarczy zwrócić uwagę na to, jak wygląda przednia i tylna krawędź blachy do piekarnika. Nie są one identyczna. Jedna z nich jest piono, a druga wyprofilowana pod skosem. Nie jest tak bez przyczyny.

Wentylator, który rozprowadza ciepłe powietrze w piekarniku, znajduje się na tylnej ściance. Dlatego blacha do piekarnika powinna być wsunięta ściętą stroną do wentylatora. Zapewnia to lepszą cyrkulację powietrza i sprawia, że potrawy będą lepiej dopieczone.

Jeśli zainteresowała Cię ta ciekawostka, podziel się nią ze znajomymi. Jest ona bowiem często nieznana i nie tylko możesz ich zaskoczyć, ale również sprawić, że ich pieczenie wejdzie na wyższy poziom.

Podobne artykuły