Dlaczego warto wybrać opakowania ekologiczne

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-08-12

Coraz większa świadomość szkodliwości działań ludzkich wymierzonych w naszą planetę skłania zarówno małe firmy jak i wielkie koncerny do wprowadzenia zmian mających poprawić sytuację środowiska naturalnego. Również jako konsumenci z coraz większym zapałem poszukujemy ekologicznych rozwiązań i staramy się żyć bliżej natury. 

Niestety, wciąż zostało wiele do zrobienia. Ważne jest, aby zmiany były wprowadzane na wszystkich płaszczyznach naszego życia i abyśmy w pełni poświęcili się tej misji.

Zatem, jak wprowadzić realne zmiany? Czym zastąpić plastikowe pudełka? Czy ekologia w branży gastronomicznej jest w ogóle możliwa? Czy proekologiczne trendy to chwilowa moda, czy może ostatnia deska ratunku? Odpowiedź na te oraz wiele innych pytań znajdziesz w poniższym tekście. Zapraszamy do lektury oraz do ratowania świata!

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

recykling jako sposób ratowania świata

Wszechobecny plastik 

Na pewno wszystkim znane są zdjęcia egzotycznych plaż zasypanych śmieciami oraz zwierząt w oceanach zaplątanych w woreczki foliowe. Ilość odpadów na naszej planecie jest tak duża, że przestaliśmy sobie z nimi radzić. Prawda jest bolesna — środowisko naturalne tonie w śmieciach, a przede wszystkim w plastiku. Według naukowców do 2050 roku w morzach i oceanach będzie go więcej niż ryb. 

Dlaczego produkt plastikowy cieszy się taką popularnością? To proste. Plastik zalicza się do materiałów wielokrotnego użytku, jest tani w produkcji, wygodny w użytkowaniu i (jak już wiemy) praktycznie niezniszczalny. Zastosowanie tworzyw sztucznych jest bardzo szerokie, ale nie oznacza to, że są one niezastąpione. 

Oczywiście jesteśmy już przyzwyczajeni do recyklingu, co już jest dużym plusem, jednak dziś to niestety za mało. Segregacja śmieci to kluczowy element, ale w obecnej sytuacji musimy zrobić krok wstecz i nauczyć się żyć z wykorzystaniem papieru, szkła oraz innych materiałów przyjaznych środowisku, tak jak robili to nasi dziadkowie i pradziadkowie. Pamiętajmy, że plastik nie istniał zawsze, a ludzie świetnie sobie bez niego radzili. 

Konsumpcjonizm

Można pokusić się o stwierdzenie, że żyjemy w świecie bez ograniczeń. Podróżujemy kiedy chcemy i jak chcemy. Kupujemy, co chcemy i gdzie chcemy. Delektujemy się daniami niemal wszystkich kuchni świata w restauracjach bądź w zaciszu domowym. 

Niestety, nie zawsze zastanawiamy się nad skutkami naszych działań, a nie wszystko, co robimy, jest przyjazne środowisku. Za to działania marketingowe mają się bardzo dobrze. Jesteśmy bombardowani reklamami, ofertami, promocjami. Naszym priorytetem stało się ciągłe kupowanie. Zamawiasz online i nie wyobrażasz sobie już życia bez kupowania przez internet, prawda? A czy przyglądnąłeś się kiedyś, w jakich opakowaniach przyszły zamówione produkty? Najczęściej zamówienia zapakowane są w pudła kartonowe… wypełnione plastikiem, np. folią bąbelkową. 

Na szczęście młode pokolenia są żywo zainteresowane sytuacją naszego globu i nie chcą pozwolić na jego zagładę. Ekologiczne rozwiązania nie są już tematem zarezerwowanym tylko dla ekologów, a o ochronę środowiska martwią się już nie tylko przyrodnicy. 

ekologiczne opakowania

Opakowania na wynos 

Branża gastronomiczna ma się dziś bardzo dobrze, zwłaszcza że konsumenci często korzystają z opcji na wynos. Dotychczas jednorazowe pojemniki na jedzenie to były te najtańsze, plastikowe. Nie można zapomnieć o kubkach na napoje, a do nich obowiązkowo słomki — również plastikowe. 

Wybieramy to, co dla nas wygodne, dlatego gdy nie chce się nam wychodzić z domu, zamawiamy przez internet, oczywiście nie zastanawiając się nad tym, że przy okazji generujemy niepotrzebne śmieci oraz spaliny jeśli dostawca korzysta z samochodu. Ważnym krokiem ku lepszemu jest to, że coraz więcej restauracji wychodzi klientom — a zarazem i środowisku — naprzeciw i oferuje jednorazowe opakowania ekologiczne. 

Również w branży cateringowej spotykamy się z wykorzystaniem opakowań. Po zakończonej imprezie okolicznościowej zazwyczaj zostaje jeszcze dużo jedzenia i do niedawna, podobnie jak w przypadku zamawiania na wynos, wszelkie sałatki, wędliny i ciasteczka lądowały w plastikowych pudełkach. Sytuacja zmienia się na lepsze i coraz więcej firm wykorzystuje w swojej działalności ekologiczne pojemniki. 

A skąd je brać? Wysokiej jakości opakowania ekologiczne dla gastronomii znajdziesz na stronie https://radpak.eu/opakowania-ekologiczne/.

Z czego wytwarzane są ekologiczne opakowania jednorazowe?

Eko opakowania charakteryzują się przede wszystkim tym, że materiały wykorzystywane do ich produkcji pozyskiwane są z odpadów roślinnych. Do opakowań ekologicznych zaliczymy więc te wytworzone z trzciny cukrowej, skrobi kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej lub soi. Materiał wytworzony z powyższych surowców nadaje się oczywiście do szerszej produkcji, nie tylko eko opakowań. Talerze, sztućce, słomki oraz wiele innych produktów jest w naszym zasięgu w niejednym sklepie. 

Bioplastik PLA, to produkt łudząco przypominający tradycyjny plastik, przez co trudno go rozpoznać gołym okiem. Jest dużo korzystniejszy dla środowiska niż plastik PET, chociażby ze względu na jego produkcję, podczas której zużywa się mniejsze ilości paliw kopalnych oraz wykorzystuje jeden z wyżej wspomnianych surowców roślinnych. Pomimo zapewnień producentów, iż PLA jest w pełni biodegradowalny, należy być ostrożnym. Opakowanie ekologiczne z oznaczeniem bioplastiku najbezpieczniej wyrzucać do żółtego kontenera na tworzywa sztuczne. 

Do ekologicznych opakowań zaliczamy także te wyprodukowane z bagassy. A czym jest bagassa? Ponownie, materiałem uzyskanym dzięki przeróbce trzciny cukrowej. Opakowania wykonane z włókien trzciny cukrowej mają właściwości termiczne i są w pełni bezpieczne — w kontakcie z niską lub wysoką temperaturą nie wpływają negatywnie na przechowywane w środku jedzenie. Największą zaletą bagassy jest to, że jest kompostowalna. Oznacza to, że opakowanie możemy wyrzucić do odpadów bio lub zmieszanych, a ono rozłoży się w sposób naturalny, nie szkodząc glebie. 

pojemniki eko na jedzenie na wynos

Czy wszystkie opakowania ekologiczne to opakowania biodegradowalne?

Nie. Mówiąc krótko, każde opakowanie biodegradowalne jest ekologiczne, ale nie każde opakowanie ekologiczne jest biodegradowalne. 

Przymiotnik biodegradowalny oznacza, że w pewnym sensie wraca do środowiska, ponownie (po koniecznym procesie rozkładu) staje się surowcem, który w przyszłości zostanie wykorzystany do produkcji nowego opakowania, butelki, talerzyka etc. Aby mógł wrócić do środowiska, musi być nieszkodliwy, czyli naturalny. 

Z tego wniosek, że opakowania ekologiczne biodegradowalne to te wytworzone z kartonu lub surowców roślinnych. Szkło, choć jest bardziej przyjazne środowisku niż plastik, rozkłada się kilka tysięcy lat, przez co nie może zaliczyć się do kategorii odpadów biodegradowalnych. 

Podsumowując

Nasze środowisko jest naszym wspólnym domem, o który powinniśmy dbać. Na Ziemi plastiku jest aż nadto, więc dodatkowa produkcja tylko pogłębi problem. Opakowania ekologiczne to najlepsza alternatywa dla dotychczasowych plastikowych pudełek i woreczków. 

Przed Tobą impreza firmowa? Kup ekologiczne opakowania na żywność. Wybór jest szeroki, a dzięki sklepom internetowym za pomocą jednego kliknięcia możesz zaopatrzyć się w biodegradowalne opakowania. 

Mogą Cię zainteresować