Dlaczego warto jeść dojrzałe banany z brązowymi kropkami?

Zdrowie Data publikacji: 01 lutego 2018

Pamiętam pewien odcinek „Boso przez świat” z Wojciechem Cejrowskim. Dowiecie się jak przygotowywane są banany do transportu do Europy. Spryskiwane są środkami chemicznymi, które powodują że końcówki bananów zasychają i nie cieknie z nich żywica, a drugi powoduje, że nie rosną grzyby. Inaczej by do nas w tak pięknym żółtym odcieniu nie dotarły.

Banany jeszcze zielone pakowane są do kartonów, a potem przemierzają daleką drogę do naszych sklepów. W tym czasie dojrzewa, robi się piękny i pachnący. Jednak to co potem bardziej mnie zaciekawiło to lokalny targ owocowy. Banany, które tam znajdziemy są krzywe, nieforemne i mają brązowe plamy i krostki.

I to właśnie są najlepsze banany. A „lokalsi” z Ekwadoru lub innych krajów Ameryki Łacińskiej śmieją się, że Europejczycy lubią żółte banany, które tak naprawdę u nich nikt by nie chciał jeść. Więc jak to jest z tymi bananami, jakie kupować?

Brązowe plamy na skórce są tak naprawdę informacją dla nas, że banan zawiera substancje, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Wybierając te piękne banany z kątem wygięcia spełniającym normy Unii Europejskiej tak naprawdę pozbawiamy się ich.

TNF

Substancja o której mówimy to Tumor Necrosis Factor. TNF w polskim tłumaczeniu „czynnik martwicy nowotworu” dawniej nazywany kachektyną wpływa na aktywność limfocytów oraz na metabolizm innych komórek. Może wywoływać apoptozę w komórkach nowotworowych. Apoptoza to w dosłownym tłumaczeniu „opadanie liści”, ale jest to naturalny proces, który ma na celu usuwanie z organizmu uszkodzonych komórek – w tym przypadku rakowych.

Oczywiście nie możemy posuwać się do uogólnień sugerujących, że jedzenie bananów z brązowymi plamami zwalczy raka. Jednak zawsze w pewnym stopniu zmniejszy to ryzyko jego wystąpienia. Dlatego kupując banany możemy zasugerować się ich wyglądem i podejmując inną decyzję tak naprawdę wiele zyskać.

Badania na licznej grupie kobiet wykazały, że u pacjentek, które jadły banany cztery do sześciu razy w tygodniu, ryzyko wystąpienia nowotworu nerek zmniejszyło się prawie o połowę w stosunku do kobiet, które nie włączały bananów do swojej diety.

Kolejną z korzyści, która sprzyja jedzeniu takich bananów to ilość przeciwutleniaczy, która jest większa niż w bananach bez tych cech charakterystycznych. Może ich być nawet 8 razy więcej niż w przypadku niedojrzałego żółtego banana, jest to wiec bardzo duża różnica.

Możesz przyśpieszyć dojrzewanie jabłek. Wystarczy zamknąć je w torebce lub położyć obok jabłka czy pomidora.

Jakie właściwości mają banany

  1. Zapobiegają utracie wapnia
  2. Pozytywnie wpływają na mózg
  3. Dają dużą dawką energii
  4. Pomagają zwalczać anemię
  5. Wspomagają trawienie
  6. Chronią przed zawałem serca
  7. Chronią przed udarem mózgu
  8. Zawierają tryptofan, który poprawia humor
  9. Regulują poziom cukru we krwi
  10. Zapobiegają rakowi nerek i mogą zmniejszać ryzyko innych chorób nowotworowych (banany dojrzałe dzięki zawartości TNF)
  11. Łagodzą stany zapalne

Właściwości odżywcze bananów

  1. Banany zawierają błonnik
  2. Wapń
  3. Żelazo
  4. Magnez
  5. Fosfor
  6. Potas
  7. Cynk
  8. Sód
  9. Witaminy A, E, K, C
  10. Tiaminę
  11. Ryboflawinę
  12. Niacynę
  13. Witaminę B6
  14. Kwas foliowy

Banany mają duży IG więc osoby chorujące na cukrzycę powinny ich unikać. Typowy banan ma ok. 110kcal. Nie jest to dużo, tym bardziej, że zawiera on wiele cennych składników, które pomagają nam zwłaszcza regenerować organizm po aktywności fizycznej. Dlatego często spożywane są przez sportowców jako przekąska po treningu.

Źródła

  1. wikipedia.org
  2. poradnikzdrowie.pl
  3. wikipedia.org
  4. youtube.com

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły