Gdy usmażysz naleśnika przyjrzyj mu się, a dowiesz się czy musisz wymienić patelnię!

Naleśniki to pyszna propozycja na obiad czy kolację. Ich robienie ma jednak jeszcze jedną zaletę. Są one idealnym papierkiem lakmusowym do sprawdzenia stanu naszej patelni. Warto zwracać na to uwagę. Dzięki temu dowiemy się czy nie przyszła pora na jej wymianę.

Jak sprawdzić jakość patelni smażąc naleśniki

Patelnia powinna rozgrzewać się równo. Możemy ją bardzo łatwo zniszczyć np. gwałtownie ja schładzając po podgrzaniu płucząc ją w zimnej wodzie. Może też dojść do uszkodzeń mechanicznych. Dlatego gdy usmażysz naleśniki zobacz jak są zarumienione. Jeśli powierzchnia jest zarumieniona nierównomiernie np. środek jest brązowy, a brzegi białe to oznacza, że patelnia nie smaży odpowiednio cała powierzchnią.

Warto wtedy wymienić ją na nową. W przypadku naleśników nie jest to tak istotne jak w przypadku smażenia mięsa. Może okazać się, że mięso nie będzie smażyć się równomiernie. Przez to brzegi, które nie zostały dobrze podgrzane mogą być surowe i przez to mogą nam zaszkodzić. Będziemy musieli smażyć mięso dłużej, a spalone mięso czy panierka nie są też niczym zdrowym. Warto więc zadbać o jakość swojej patelni.

Skomentuj

Gdy usmażysz naleśnika przyjrzyj mu się, a dowiesz się czy musisz wymienić patelnię!