Espresso to niewielka porcja kawy, która zawiera zaledwie 25 ml naparu, ale przy tym ok. 100 mg kofeiny. Aby nie wystygła podaje się ją w podgrzanych malutkich filiżankach. Przez wielu uważana jest za samą esencję kawy.
Bariści pracujący w kawiarniach często spotykają się ze sformułowaniem „ekspresso”, które jest formą niepoprawną. Błąd ten popełniany jest zapewne przez nasze skojarzenie ze sposobem przyrządzenia kawy za pomocą ekspresu. Prawidłowa nazwa to espresso i faktycznie pochodzi ona od sposobu przygotowania tego rodzaju napoju. Chodzi jednak o temperaturę i ilość wody. Powinna ona mieć ok. 92 stopnie Celsjusza. Ciśnienie z jakim zostanie przepuszczona przez zmieloną kawę powinno wynieść ok. 9 barów. W ten sposób po około 30 sekundach otrzymamy 25 ml naparu, który nazywamy Espresso.
Espresso podawane jest w małych filiżankach o pojemności 50-70 ml. Wcześniej powinny być one podgrzane. Gdy zamówimy espresso w kawiarni najczęściej otrzymamy również do kawy wodę. Nie chodzi jednak o to by samodzielnie ją dodać do kawy i rozrzedzić. Jej zadanie jest zupełnie inne.
Espresso jest rodzajem kawy uwielbianym przez kawoszy. Delektują się oni nią niczym koneserzy najlepszych win i stosują podobną praktykę z piciem wody. Woda podana wraz z kawą ma ściśle określoną rolę. Służy ona do przepłukania ust, aby tym samym oczyścić kubki smakowe i móc delektować się każdą nutą smakową w niewielkiej ilości esencji, którą otrzymujemy. Dzięki temu możemy odkryć pełen bukiet smakowy naszego espresso. Dlatego zaleca się nawet łyk wody przed każdym łykiem kawy.