Wiele osób zastanawia się czy szuflada pod indukcją nagrzewa się podczas gotowania? Odpowiedź jest bardzo prosta i brzmi – tak. Nie będą to jednak astronomiczne temperatury, ale mogą dojść do 60 stopni Celsjusza.
Co oznacza to dla nas jako użytkowników takiej szuflady? Otóż to, że należy zachować względy bezpieczeństwa i z pewnością nie umieszczać w niej przedmiotów łatwopalnych. Mogą oczywiście znajdować się w niej sztućce, które po wyjęciu wprawdzie będą ciepłe, ale nie gorące.
Ja jednak proponuję inne rozwiązanie, które może nie jest bardzo popularne, ale moim zdaniem jest bardzo fajne. W szufladzie takiej warto umieścić talerze, na których podaje posiłki. Dlaczego?
Trik ten znany jest z dobrych restauracji. Tam dania ciepłe podawane są na ciepłych talerzach, a robi się tak dlatego, aby potrawy nie wystygły zbyt szybko. Dlatego możesz mieć swoją własną podgrzewaną szufladę na talerze jeśli wykorzystasz do tego ciepło wydzielane podczas gotowania na płycie indukcyjnej.
Oczywiście możemy trzymać w niej inne przybory kuchenne stosując ogólne zasady bezpieczeństwa załączone w instrukcji obsługi urządzenia przez producenta.
W każdym razie jeśli po zamontowaniu indukcji i po użyciu jej zauważymy, że w szufladzie jest cieplej to nie musimy się przejmować. Nie jest to wadą urządzenia czy wynikiem złego montażu, a po prostu wynika z jej naturalnego sposobu użytkowania.