Jakim naturalnym środkiem myć lodówkę?

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 2020-08-15 / Aktualizacja: 2022-03-28

Lodówka jest miejscem, w którym trzymamy żywność. Miejsca takie najlepiej jest czyścić środkami, które nie zawierają chemii, która później miałaby kontakt z żywnością. W ten sposób dbamy o zdrowie nasze, oraz reszty domowników. Powstaje jednak pytanie, czym w takim razie myć lodówkę?

Z pewnością w swojej kuchni posiadasz środek, który doskonale sprawdzi się do mycia lodówki. Jest nim biały ocet.

Ocet do czyszczenia lodówki

Jeśli szukasz zamiennika dla środków dezynfekujących zawierających związki chemiczne, to ocet świetnie sprawdzi się w tej roli. Dzięki temu można czyścić nim nie tylko lodówkę, ale również całą kuchnię. Kontakt z powierzchniami, które później mają styczność z żywnością, to w tym przypadku żaden problem. Ocet jest przecież środkiem spożywczym.

Ocet wystarczy przelać do butelki z atomizerem, można również rozcieńczyć go wodą. Dzięki temu mieszanka będzie miała mniejsze stężenie kwasu octowego.

Następnie spryskaj nim powierzchnię i przetrzyj papierowymi ręcznikami. Nie tylko usuwa zabrudzenia, ale również zabija bakterie i grzyby.

Teraz wystarczy już tylko opróżnić lodówkę, a następnie wyczyścić jej wnętrze wykorzystując ocet. Oczywiście mogą zdarzyć się zabrudzenia, z którymi ocet będzie miał problemy. Najczęściej to stare i zaschnięte plamy z produktów, które wcześniej trzymaliśmy w lodówce i przypadkiem nam się tam rozlały.

W takim przypadku sprawdza się doskonale jeszcze jedna rzecz, którą zapewne macie w swojej kuchni.

Pasta z sody oczyszczonej

Soda oczyszczona w połączeniu z niewielką ilością wody tworzy pastę, która świetnie sprawdza się przy czyszczeniu i usuwaniu starych zaschniętych plam.

Pastę wystarczy nałożyć na plamy i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie zmywamy ją wilgotną ściereczką wraz z zabrudzeniem.

To również naturalny produkt, który wykorzystujemy w domu podczas wypieków. Dlatego nie ma obaw zastosowania go przy czyszczeniu powierzchni mających styczność z żywnością.

Podobne artykuły