Lodówka jest miejscem, w którym trzymamy żywność. Miejsca takie najlepiej jest czyścić środkami, które nie zawierają chemii, która później miałaby kontakt z żywnością. W ten sposób dbamy o zdrowie nasze, oraz reszty domowników. Powstaje jednak pytanie, czym w takim razie myć lodówkę?
Z pewnością w swojej kuchni posiadasz środek, który doskonale sprawdzi się do mycia lodówki. Jest nim biały ocet.
Jeśli szukasz zamiennika dla środków dezynfekujących zawierających związki chemiczne, to ocet świetnie sprawdzi się w tej roli. Dzięki temu można czyścić nim nie tylko lodówkę, ale również całą kuchnię. Kontakt z powierzchniami, które później mają styczność z żywnością, to w tym przypadku żaden problem. Ocet jest przecież środkiem spożywczym.
Ocet wystarczy przelać do butelki z atomizerem, można również rozcieńczyć go wodą. Dzięki temu mieszanka będzie miała mniejsze stężenie kwasu octowego.
Następnie spryskaj nim powierzchnię i przetrzyj papierowymi ręcznikami. Nie tylko usuwa zabrudzenia, ale również zabija bakterie i grzyby.
Teraz wystarczy już tylko opróżnić lodówkę, a następnie wyczyścić jej wnętrze wykorzystując ocet. Oczywiście mogą zdarzyć się zabrudzenia, z którymi ocet będzie miał problemy. Najczęściej to stare i zaschnięte plamy z produktów, które wcześniej trzymaliśmy w lodówce i przypadkiem nam się tam rozlały.
W takim przypadku sprawdza się doskonale jeszcze jedna rzecz, którą zapewne macie w swojej kuchni.
Soda oczyszczona w połączeniu z niewielką ilością wody tworzy pastę, która świetnie sprawdza się przy czyszczeniu i usuwaniu starych zaschniętych plam.
Pastę wystarczy nałożyć na plamy i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie zmywamy ją wilgotną ściereczką wraz z zabrudzeniem.
To również naturalny produkt, który wykorzystujemy w domu podczas wypieków. Dlatego nie ma obaw zastosowania go przy czyszczeniu powierzchni mających styczność z żywnością.