Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe?

Porady Data publikacji: 09 listopada 2022

Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe? W mrożeniu gotowych potraw jest jeden bardzo ważny plus. Możemy później je odmrozić, podgrzać i są one gotowe do spożycia. Nie musimy ich przygotowywać. A to oszczędza nam wiele czasu. Oczywiście dobrze wiemy, że można mrozić surowy schab, ale czy można podczas obiadu nasmażyć więcej kotletów i zamrozić je na inną okazję?

Mrożenie usmażonych kotletów schabowych

Kotlety schabowe po usmażeniu nadają się do zamrożenia, tak samo jak wszystkie inne potrawy. Jednak musimy pamiętać o tym, że czas ich przydatności do spożycia będzie krótszy, niż w przypadku świeżego zamrożonego mięsa.

Surowy schab możemy przechowywać w zamrażarce nawet od 6 do 12 miesięcy. Jeśli kotlety zostały już usmażone, wtedy musimy zjeść je w ciągu 2-3 miesięcy. Oczywiście to nadal dość długi czas i jeśli pozostaną nam po obiedzie usmażone kotlety, to zdecydowanie lepiej jest je zamrozić niż wyrzucić.

Pamiętaj o tym, aby przed zamrożeniem kotletów, najpierw ostudzić je do temperatury pokojowej. Następnie zamykamy je do woreczków strunowych. Możemy przełożyć je pergaminem, wtedy panierka nie sklei się ze sobą i nie będzie odrywać.

Mięso powinniśmy rozmrozić w lodówce, a nie na blacie kuchennym. Dzięki temu ograniczymy rozwój bakterii, który mógłby doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Rozmrożone kotlety podsmażamy, aby były smaczniejsze i możemy konsumować.

Podobne artykuły