Czarna marchewka – wartości, przepisy, przygotowanie!

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 09 marca 2017 / Aktualizacja: 2022-03-28

Czarna marchewka (marchew czarna) to ciekawa odmiana marchewki, która pochodzi z Azji. Nie jest to wcale jakiś nowy wynalazek, pochodzi ona z czasów starożytnych. I chociaż wyparła ją marchewka o kolorze pomarańczowym to dzisiaj powiemy Wam dlaczego warto zainteresować się też tą odmianą.

Czarna marchewka

Czarna marchewka oprócz kolory przypomina dobrze nam znaną marchew o odcieniu pomarańczowych. Ma też wiele podobnych cech. Czarna marchew jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, to właśnie temu zawdzięcza swój ciemny kolor. Jej działanie jest znacznie silniejsze niż naszej pospolitej marchwi.

Dzięki temu pomaga zwalczać silne stany zapalne i wspomaga też kuracje przeciwnowotworowe. Zawiera też bardzo ciekawą substancje, którymi są antocyjany. Są to naturalne barwniki, które po spożyciu pełnią w naszym organizmie funkcje ochronne. Poprawiają zdrowie naszego serca zapobiegając chorobom układu krążenia. Zmniejszają też poziom złego cholesterolu oraz regulują poziom cukru we krwi.

Czerwona marchew właściwości odchudzające

Czarna marchew wspomaga również odchudzanie. Dlaczego? Otóż dlatego, że zawiera bardzo mało kalorii i dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Dlatego też dba o nasz układ pokarmowy poprawiając trawienie, oczyszczając go również z toksyn. Usuwa złogi pokarmu z jelit. Toksyny, które zalegają w naszym organizmie sprawiają też, że tyjemy a oczyszczenie go z toksyn przyśpiesza metabolizm. Oczywiście nie jest jakimś cudownym sposobem na utratę wagi, ale wspomaga cały proces jeśli włączymy ją do swojej zdrowiej diety. To działanie też wspiera profilaktykę jelita grubego dzięki czemu zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej w tym obszarze naszego układu trawiennego.

Czarna marchew przepisy

Przepis na sok z czarnej marchewki

Najłatwiej jest czerpać wszelkie dobre właściwości czerwonej marchewki pijąc ją w postaci soku. Przygotowanie soku z czarnej marchewki jest bardzo proste. Będziemy potrzebować:

  • 2 duże czarne marchewki
  • 1 jabłko
  • 200ml wody

Oczywiście możecie użyć samą marchewkę lub zrobić swoją ulubioną mieszankę z owocami lub warzywami. Jedyne co teraz musimy zrobić to obrać warzywa i owoce, pokroić na mniejsze kawałki i zblenderować.

Podobne artykuły