Cukinie z Twojego ogrodu są gorzkie? To przez te błędy

Ogród Data publikacji: 20 lipca 2023

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy C i K, potas, mangan i błonnik, które są kluczowe dla zdrowia. Jest też bardzo smaczna i można przygotować ją na wiele sposobów. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę na działce lub w przydomowym ogródku.

Gdy doczekamy już zbiorów i zabierzemy naszą cukinię do kuchni, może jednak okazać się, że jest gorzka. Jest to najczęściej winą kilku błędów, które popełniamy podczas uprawy. Gorzkość w cukiniach (i innych dyniowatych, takich jak ogórki) jest zazwyczaj wynikiem stresu roślin. Możemy temu zapobiec i w tym artykule podpowiemy wam, jak to zrobić.

Dlaczego cukinia staje się gorzka?

Jak już wiemy, wynika to ze stresu roślin. Wiąże się to z produkcją związków chemicznych zwanych kukurbitacynami, które są naturalną obroną roślin przed stresami środowiskowymi i owadami. Oznacza to, że roślina może zacząć się stresować, gdy warunki nie będą dla niej odpowiednie. Może jej zagrażać choćby susza, czy szkodniki.

Najczęściej stres cukinii wynika z trzech problemów podczas uprawy. Oczywiście, może być ich więcej. Dlatego, jeśli żadnego z nich nie zidentyfikujesz w swoich uprawach, to musisz zacząć szukać głębiej. Oto jednak trzy często spotykane problemy.

Nieodpowiednie nawodnienie

Cukinie są warzywami, które potrzebują regularnego i stabilnego dostępu do wody. Gdy roślina jest narażona na warunki suszy, a następnie zostanie intensywnie nawodniona, może to skłonić ją do produkcji gorzkich owoców. Niewłaściwe nawadnianie jest jednym z najczęstszych powodów gorzkości cukinii. Dlatego podlewamy regularnie i nie doprowadzamy do przelania.

Brak stabilnej temperatury

Niespodziewane i gwałtowne zmiany temperatury mogą spowodować stres u rośliny, który prowadzi do produkcji gorzkich owoców. To obejmuje ekstremalnie wysokie temperatury, jak również zbyt niskie. Dlatego cukinię najlepiej jest uprawiać w szklarni lub tunelu foliowym.

Brak nawożenia

Jeśli rośliny nie otrzymują odpowiedniej ilości składników odżywczych, mogą zareagować produkcją gorzkich owoców. Nieodpowiednie nawożenie może przyczyniać się do problemu gorzkości. Cukinię powinno nawozić się przynajmniej dwa razy w sezonie, ale to zależy również od jakości naszej gleby.

Czy chociaż jeden z tych błędów został popełniony podczas Twoich upraw? Jeśli tak, to właśnie przez niego cukinia mogła stać się gorzka. Tym razem nie pozostaje nic innego jak kulinarne zamaskowanie tej goryczy podczas gotowania. W przyszłości jednak pamiętając o tych błędach, możesz temu zapobiec.

Podobne artykuły