Koperek warto zawsze mieć pod ręką. Idealnie nadaje się do wielu dań. Każdy z nas na pewno czeka na młode ziemniaczki posypane koperkiem i popijane maślanką. Oczywiście wykorzystać go w swojej kuchni możemy na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podpowiemy Wam jak przechowywać koperek by zachował świeżość przez jak najdłuższy czas.
Koperek zaraz po kupieniu wyjmij z folii, w której najczęściej jest sprzedawany w pęczkach. Jeśli zostawimy go tak to szybko zwiędnie.
Jeśli po kupieniu koperku wkładasz go do szklanki z wodą to jest to dobrym pomysłem, ale jeśli zamiast na blacie w kuchni umieścisz go w lodówce, to dzięki temu zachowa świeżość na dużo dłużej.
Pamiętaj tylko by koperek po umyciu osuszyć, a nie wkładać go od razu do lodówki.
Koperek można też oczywiście mrozić. Na pewno dobrze pamiętacie ten zawód z dzieciństwa gdy wyjmowaliście z zamrażalnika babci pudełko lodów, a w nim był zamrożony koperek.