19 listopada 2021

Co zrobić, aby nie wyrzucać jedzenia? Dzięki tym trikom oszczędzisz pieniądze!

Żywność drożeje w zastraszającym tempie. Wyrzucanie jej nigdy nie było dobrym nawykiem, ale obecnie jeszcze bardziej odbija się to na naszym domowym budżecie. Dlatego w tym artykule podpowiemy Wam co zrobić, aby nie wyrzucać jedzenia. Nie marnując go w oczywisty sposób oszczędzamy pieniądze. Warto więc wypracować sobie kilka nowych nawyków i poznać parę ciekawych sposobów.

Jak poprawnie przechowywać żywność

Sposób przechowywania żywności ma wielkie znaczenie dla zachowania jej świeżości. Różne produkty powinny być przechowywany w różny sposób. Należy o tym pamiętać przekładając zakupy z siatek do lodówki. Jeśli popełnimy błędy i nie zapewnimy produktom odpowiednich warunków, wtedy zepsują się szybciej i będą nadawały się już tylko do wyrzucenia.

Przeczytaj również: Jak oszczędzać podczas robienia zakupów spożywczych

Lodówka nie bez powodu ma kilka poziomów. Temperatura wewnątrz niej nie rozkłada się równomiernie. Oczywiście im nowocześniejsza lodówka i nowsza, tym lepiej chłodzi. Mimo wszystko musimy pamiętać o tym, że otwierając drzwiczki zawsze wpuszczamy ciepłe powietrze do środka, które według praw fizyki wędruje do góry. Produkty umieszczone na drzwiczkach narażone są również na największe wahania temperatury.

Jak rozkłada się temperatura w lodówce?

Zwykle na górnej półce temperatura jest najwyższa. Dlatego tam najlepiej jest układać produkty, które nie psują się tak łatwo. Nie jest to dobre miejsce dla świeżego mięsa, ale za to konserwy i produkty powstające podczas procesu fermentacji mogą na tej półce leżeć. To też dobre miejsce na produkty w słoikach, takie jak dżemy.

Na górnej półce możemy również umieścić produkty, które chcemy tylko schłodzić, gdyż lepiej smakują na zimno. Dlatego kładziemy tam ciasta i desery.

Produkty, które mogą się szybko zepsuć lub ich termin przydatności do spożycia jest krótki powinny znajdować się na środkowej półce. Na niej układamy również przygotowane przez nas potrawy, które chcemy przechować w lodówce. To dobre miejsce dla nabiału, jogurtów, kefirów, serów, twarogów, wędlin.

Co układamy na dolnej półce? Tutaj temperatura jest najniższa. Możemy położyć na niej mięso i ryby. Wszelkie surowe produkty powinny znajdować się właśnie na niej. Szuflada pod nią zazwyczaj przeznaczona jest do przechowywania warzyw i owoców. Dzięki temu dłużej zachowują one świeżość. Wraz z nimi do szuflady warto również włożyć kuchenną gąbkę. Pochłonie ona wilgoć, a dzięki temu produkty nie zepsują się tak szybko. Co jakiś czas trzeba pamiętać, aby ją wymienić.

Drzwiczki lodówki to miejsce, w którym jest najcieplej. Podczas otwierania produkty na nich znajdujące się przez pewien czas znajdują się w temperaturze pokojowej. Dlatego tutaj umieszczamy, np. napoje, musztardę, keczup, sosy. Muszą to być produkty, które są trwałe i zmiana temperatur im nie zaszkodzi.

Organizowanie żywności w pojemnikach

Przechowywanie żywności w pojemnikach pomaga zachować jej świeżość na dłużej i ułatwia organizację miejsca w lodówce. Ciekawym sposobem jest również wykorzystanie zgrzewarki próżniowej. Kiedyś urządzenia tego typu były bardzo drogie i wykorzystywane właściwie tylko przez gastronomię i sklepy. Dzisiaj jednak są one tanie i każda z nas może wykorzystać je w swojej kuchni.

Dzięki pompie próżniowej urządzenie wysysa powietrze z woreczka, a następnie szczelnie go zgrzewa. Pakowana w ten sposób żywność i gotowe potrawy zachowują świeżość na dłużej.

Koszyk na produkty, którym kończy się data przydatności do spożycia

Ten prosty trik pozwoli Ci zaoszczędzić wiele pieniędzy. Dzięki temu lepiej będziesz gospodarować produktami, które znajdują się w lodówce i przestaniesz wyrzucać przeterminowane opakowania. Do specjalnego pojemnika w lodówce umieszczaj regularnie produkty, którym data przydatności do spożycia kończy się. Dzięki temu domownicy będą wiedzieć, po co najlepiej siegnąć w pierwszej kolejności.

Możemy również wykorzystać trik, który znany jest ze sklepów spożywczych. Produkty, które mają krótszą datę ważności znajdują się tam z przodu. Dzięki temu klienci sięgają po nie jako pierwsze. Sklep ogranicza w ten sposób straty na przeterminowanych produktach, których nie może już sprzedać. To samo możemy zrobić w domu. Produkty, które nie długo przekroczą datą świeżości możemy układać na przodzie półki. Dzięki temu będziemy wiedzieć, że musimy je jak najszybciej zjeść.

Spodobał Ci się ten artykuł? Polub nas!

Porcjuj produkty przed zamrożeniem

Mrożenie to świetny sposób na zatrzymanie świeżości produktów. Można mrozić praktycznie wszystko. Jednak i tutaj można popełnić błąd, a jest nim mrożenie wszystkiego w całości. Po co mrozić całe pół kilo mięsa mielonego skoro wiemy, że zazwyczaj potrzebujemy tylko połowę? Wtedy pozostałą część może się zepsuć, jeśli nie zdążymy jej wykorzystać.

Dlatego dużo lepiej jest zamrozić mięso w dwóch porcjach w osobnych woreczkach. Dzięki temu użyjemy tylko tyle mięsa ile potrzebujemy do obiadu, a resztę możemy wykorzystać innym razem.

Jak przechowywać pieczywo, aby było dłużej świeże?

Pieczywo na wierzchu przechowujemy jeśli zamierzamy je zjeść w miarę szybko. Jeśli jednak chcemy zachować jego świeżość na dłużej, służą temu inne sposoby przechowywania pieczywa, które poznacie w dalszej części poradnika.

Dla długiej świeżości chleba ważne jest również to jakie pieczywo kupujemy. Jeśli zależy nam na tym, aby chleb długo zachowywał świeżość, najlepiej jest kupować chleb na zakwasie. Pieczywo wykonane z naturalnych składników dłużej jest świeże. To właśnie wszystkie sztuczne dodatki powodują, że szybciej traci świeżość i pleśnieje. Z pewnością zauważyliście, że bułki kupione w markecie, które pieczone są z gotowego gdłębokomrożonego ciasta już na drugi dzień nie są apetyczne. 

Chleb upieczony na naturalnym zakwasie może zachować swoją świeżość przez tydzień i dłużej. Możemy bezpiecznie trzymać go w drewnianym chlebaku lub lnianych woreczkach. Naturalność materiałów jest tutaj również wskazana. Dzięki nim możemy zapewnić odpowiednia cyrkulację powietrza, która jest istotnym warunkiem przechowywania chleba, jeśli zależy nam na tym by pieczywo się nie psuło.

Jeśli chcemy przechowywać chleb na wierzchu, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup drewnianego chlebaka. Chlebak wykonany z drewna pozwoli na cyrkulację powietrza wewnątrz. 

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!