Jak długo gotować krewetki

Zastanawiasz się jak długo gotować krewetki? Owoce morza są pyszne i zdrowe. Krewetki to dodatek do wielu dań. Aby były idealne trzeba je odpowiednio przygotować. Dzisiaj szybko omówimy temat gotowania krewetek i tego jak długo powinniśmy to robić.

Jak długo gotować krewetki

Krewetki można przygotować na wiele sposobów, ale ugotowanie ich jest zdecydowanie najlepszym pomysłem. Dzięki takiej obróbce termicznej nie będą one miały kalorii bo nie będą skąpane w głębokim tłuszczu. Zachowają też swój naturalny smak i aromat, na którym nam zależy gdy chcemy przygotować z nich sałatkę, koktajl czy dodać je do innego dania. To jak długo będziemy je gotować zależy oczywiście od ich rozmiaru, ale również gatunku.

Najlepszymi do gotowania będą krewetki tygrysie, krewetki białe i krewetki skalne. Krewetki, które kupujemy w sklepach to zazwyczaj krewetki pochodzące z hodowli. Te dużo droższa w sezonie poławiane są dziko na łowiskach znajdujących się m.in. u wybrzeży Zatoki perskiej czy Florydy. Takie oczywiście będą najsmaczniejsze, ale oczywiście jakość kosztuje więcej. Krewetki możemy kupić surowe jak i mrożone, ale trzeba pamiętać, że szybko się psują dlatego po rozmrożeniu należy zjeść je w ciągu jednego dnia.

Poniższa tabela przedstawia czas gotowania krewetek w zależności od tego czy są surowe czy mrożone. Jest to przelicznik na 0.5 kg. Oznacza to, że przy większej masie krewetek musimy odpowiednio wydłużyć czas. W nawiasie obok rozmiaru krewetki jest informacja ile sztuk mniej więcej powinno nam przypaść na pół kilograma. Możecie oczywiście skorzystać z wagi kuchennej aby być pewnym.


Jak długo gotować krewetki (tabela)
Rozmiar krewetki Czas gotowania (surowe) Czas gotowania (mrożone)
Małe (60 szt.) 30 sekund 1 minuta
Średnie (50 szt.) 1 minuta 1 i 1/2 minuty
Duże (30 szt) 2 minuty 3 minuty
Jumbo (25 szt.) 3 minuty 4 minuty
Extra Jumbo (15 szt.) 4 minuty 5 minut

 


Rozmiary krewetek na opakowaniach oznaczane są w Polsce liczbami, które oznaczają ile krewetek znajduje się w opakowaniu. Im mniejsza liczba tym większe krewetki. W przypadku krewetek całych wraz z głową liczba oznacza ilość krewetek na kilogram. W przypadku krewetek bez głowy oznacza ona ilość krewetek na funt czyli 0.45 kg. Możemy więc znaleźć opakowania z oznaczeniem 16/20, 31/40, 100/200. W przypadku ostatnich w jednym kilogramie mieści się ich od 100 do 200, oznacza to, że są bardzo mało. W przypadku pierwszej liczby 16/20 w kilogramie jest ich niewiele, dlatego będą duże.

Jeśli więc spojrzycie do naszej tabeli to krewetki małe to takie, których w opakowaniu znajdziecie ponad 100. Krewetki największe to te, których w opakowaniu kilogramowym nie będzie więcej niż 30.

Skomentuj

Jak długo gotować krewetki