Wina dzielimy na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie ze względu na zawartość cukru. Zdecydowanie najzdrowsze są wina wytrawne. Zawierają one również najmniej kalorii.
Cennym składnikiem wina są polifenole, które potrafią obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Poprawiają trawienie i wspierają profilaktykę antynowotworową. Oczywiście należy spożywać je z umiarem. Są jednak świetnym dodatkiem do obiadu lub romantycznej kolacji.
Kupując wino z pewnością zauważyliście, że na etykiecie znajduje się data. Oznacza ona jednak coś innego niż myślisz!
Wiele osób uważa, że jest to data butelkowania wina i w ten sposób oblicza się jego wiek. Prawda jest jednak inna. Data na butelce informuje nas o tym, kiedy winogrona zostały zebrane.
Po co taka informacja jest nam potrzebna? Koneserzy wina doskonale zdają sobie sprawę, że jego smak zależy od regionu, w którym winorośl była uprawiana, ale również od pogody, jaka panowała w danym roku. Stąd też różne roczniki wina z tych samych winnic mogą różnić się smakiem.
Wiedza o tym, kiedy dane winogrona zostały zebrane i wykorzystane do produkcji wina, daje nam możliwość odnalezienia ulubionego przez nas trunku.