Szuflada pod piekarnikiem to nie miejsce na pokrywki i blachy. Poznaj jej zastosowanie

Kuchnia Data publikacji: 24 maja 2024

Szuflada pod piekarnikiem w wielu polskich domach, traktowana jest jako dodatkowe miejsce do przechowywania garnków, patelni oraz innych drobnych przedmiotów. Warto jednak poznać jej prawidłowe zastosowanie, a ono zaskakuje!

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Producenci piekarników jasno podkreślają, że szuflada nie została stworzona w celu wygospodarowania dodatkowego miejsca w kuchni na garnki lub patelnie. Pełni znacznie ważniejszą rolę – podtrzymuje ciepło przygotowywanych potraw. Jeżeli danie składa się z wielu składników, właśnie w tej szufladzie można je przechować, aby nie wystygły, gdy całość będzie gotowa do podania.

Szuflada grzewcza, bo tak ona się nazywa, zapobiega stygnięciu i wysychaniu potraw. Potrawy są utrzymywane w temperaturze 40–75°C. Ponadto szufladę można wykorzystać również do podgrzewania talerzy tuż przed ich podaniem. Jest to technika stosowana w najlepszych restauracjach, w celu utrzymania prawidłowej temperatury dań. Twoi goście będą zachwyceni.

Jak zadbać o czystość szuflady pod piekarnikiem?

Czystość tej przestrzeni piekarnika jest równie ważna, jak jego wnętrza, gdy już wiesz, jak ważną funkcję pełni. W celu zachowania smaku i higieny potraw, procedurę czyszczenia warto zaplanować regularnie.

Unikaj silnych detergentów, znacznie lepsze i tańsze są domowe sposoby. Sprawdzi się przede wszystkim roztwór octu z wodą w proporcji 50:50. Namocz w nim szmatkę i przetrzyj nią wnętrze szuflady, aby pozbyć się zabrudzeń, a przy okazji zdezynfekować powierzchnię.

Mocniejsze zabrudzenia warto posypać sodą oczyszczoną i lekko skropić wodą. Po kilku minutach szufladę należy przemyć wspomnianą wcześniej miksturą i oczywiście wytrzeć na sucho. Będzie lśniła jak nowa, a dzięki temu bezpieczeństwo podtrzymywania temperatury potraw będzie wysokie.

Pamiętaj o daniach umieszczonych w szufladzie!

Przedstawiliśmy podstawowe zastosowanie szuflady pod piekarnikiem. Jednak taka jest prawda, że przez większość osób do tej pory wykorzystywała była do przechowywania garnków lub patelni. Zmiana nawyków zajmuje nieco czasu. Nie zapomnij o umieszczonych w niej daniach! Po pewnym czasie mogłaby spotkać Cię, nie miał niespodzianka.

Warto wspomnieć również o jednym ważnym ostrzeżeniu. W szufladzie pod piekarnikiem utrzymywana jest wysoka temperatura, a to stanowi duże zagrożenie w przypadku łatwopalnych przedmiotów. Nie należy przechowywać tam również drewnianych desek do krojenia, książek kucharskich oraz kart gwarancyjnych. Mogą ulec zawilgoceniu i zniszczeniu.

Podobne artykuły