Chleb pszenny starodubski (Rosja)

Kuchnia Data publikacji: 15 lutego 2017

Rosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny.

Składniki (na jeden bochenek z 500 g mąki):

  • 500 g. – mąka pszenna typ 1050
  • 15 g – słód żytni jasny
  • 7,5 g – drożdże prasowane
  • 7,5 g sól
  • 25 g – syrop cukrowy (dałem 12 g miodu)
  • 50 g – rodzynki;
  • 275-285 g – woda (hydratacja 57%)

Podobne artykuły