Gdy będziesz smażyć rybę, wykorzystaj ten trik! Ułóż na patelni 3 kulki z folii aluminiowej i zrób to.

Kuchnia Porady Data publikacji: 20 marca 2018 / Aktualizacja: 2024-04-29

To genialny trik w swojej prostocie. Oczywiście w ten sposób ugotować można nie tylko rybę. Warto znać ten numer i wykorzystywać w swojej kuchni. Dzięki temu nawet gdy nie posiadacie parowaru, możecie przygotować posiłki na parze. Przyda się to zwłaszcza gdy przechodzicie na dietę, bo wtedy pojawiają się na niej właśnie takie dania. Nie musicie inwestować wtedy w dodatkowe urządzenia typu parowar.

Jak gotować na parze bez parowaru

Jedyne czego do tego celu będziemy potrzebować to folia aluminiowa. Przyda się też oczywiście garnek lub głęboka patelnia z pokrywką, do której możemy włożyć talerz. Pamiętajcie jednak, by garnek nie był zbyt wysoki, bo wtedy para będzie szła pod pokrywkę i nie ugotujecie w ten sposób szybko ryby lub innej potrawy.

Z folii aluminiowej tworzymy kulki, które układamy na dnie patelni. Następnie wlewamy do niej wodę pod poziom kulek. Kładziemy na nich talerz z rybą i przykrywamy pokrywką. Gdy woda się zagotuje, para będzie ogrzewać talerz oraz rybę od góry zbierając się pod pokrywką. Dzięki temu w 5-7 minut mamy rybę ugotowaną na parze.

Poradnik wideo

Możecie zobaczyć dokładnie, jak wygląda gotowanie na parze na patelni, oglądając poniższy poradnik. Mam nadzieję, że ten trik Wam się spodobał i go kiedyś wypróbujecie.

Podobne artykuły