Azotany w jedzeniu – jak się ich pozbyć?

Zdrowie Data publikacji: 21 marca 2023

Azotany w żywności to efekt stosowania nawozów mineralnych. Co warto wiedzieć na ich temat? Dlaczego tak ważny jest pomiar azotanów znajdujących się w żywności? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Azotany w żywności – co warto wiedzieć?

Jak wspomniano we wstępie obecność azotanów w żywności to efekt stosowania nawozów mineralnych, przez co stają się one elementem diety każdego człowieka. Są to bowiem substancje dobrze rozpuszczalne w wodzie, które posiadają właściwości utleniające. Najwięcej występuje ich w warzywach, jednak warto mieć świadomość, że do ludzkiego organizmu dostają się również wraz z wodą. Wynika to z faktu, że nawozy przedostają się do wód gruntowych poprzez wypłukiwanie z pól uprawnych.

W tym miejscu warto podkreślić, że spożywanie azotanów w niewielkich ilościach przynosi korzyści dla ludzkiego organizmu, których przykładem może być poprawa wydolności fizycznej, obniżenie ciśnienia krwi, czy skuteczne rozwiązywanie problemów z infekcjami skórnymi. Istotna jest jednak przyjmowana dawka tego typu substancji, co sprawia, że ważny jest pomiar ich stężenia w produktach spożywczych. Umożliwia to urządzenie do badania żywności, które pozwala zweryfikować poziom azotanów nie tylko w owocach, czy warzywach, ale również mięsach i rybach. Należy bowiem podkreślić, że zbyt duża ilość spożytych azotanów sprawia, że pod wpływem bakterii znajdujących się w żołądku przekształcają się one w azotyny. Te z kolei są bardzo niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia.

azotany-w-zywnosci-co-warto-wiedziec.jpg

Szkodliwe skutki spożywania azotanów

Spożywanie zbyt dużej dawki azotanów negatywnie wpływa na ludzkie zdrowie, co wynika z faktu, że według badań aż 25% z nich przekształca się w toksyczne azotyny. Substancje te mogą natomiast powodować:

  • niedokrwistość i sinicę;
  • zaburzenia tarczycy
  • nowotwory żołądka, jelita grubego i innych narządów;
  • zaburzenia przyswajania białka, węglowodanów, witaminy A i witamin z grupy B;
  • zwiększenie ryzyka Alzheimera, insulinooporności, a także uszkodzenia struktur mózgu.

Dlaczego warto mierzyć poziom azotanów w żywności?

Mierzenie poziomu azotanów w żywności jest ważne, ponieważ są to substancje, które spożywamy mimo woli. Ich nadmiar może powodować poważne konsekwencje, dlatego warto zadbać o zdrową dietę już dziś. Istotne w tym przypadku jest to, że urządzenie do badania żywności to gadżet, który może posiadać każdy, a sam pomiar produktów spożywczych jest bardzo prosty i szybki. W efekcie możliwe jest zdecydowane ograniczenie ilości spożywanych azotanów, a co za tym idzie ograniczenie ryzyka przekształcenia się ich w szkodliwe azotyny. Warto bowiem pamiętać, że niewielka dawka azotanów jest pozytywna dla organizmu, ponieważ usprawnia jego funkcjonowanie na wielu płaszczyznach.

Podsumowując należy stwierdzić, że ograniczenie ilości spożywanych azotanów to aspekt, o który powinien dbać każdy człowiek. Niezbędny w tym przypadku jest jednak ich pomiar, który umożliwia urządzenie do badania żywności. Przeprowadzenie testu jest bardzo proste, a wynik otrzymywany niemal natychmiast.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły