Wielkanoc to wyjątkowy czas w Polsce, pełen rodzinnego ciepła, tradycji i pysznych potraw. Nieodłącznym elementem świątecznego stołu jest biała kiełbasa, która ma kluczowe znaczenie dla smaku takich dań jak żurek czy barszcz biały. Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się swoimi sprawdzonymi poradami na temat wyboru dobrej jakości białej kiełbasy na Wielkanoc.
Okazuje się, że wybór białej kiełbasy nie jest wcale prosty. Pani Katarzyna zwraca uwagę przede wszystkim na skład, który powinien być prosty. Biała kiełbasa powinna zawierać jedynie mięso, wodę, majeranek, czosnek oraz sól.
Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to również jest to nie bez znaczenia. Biała kiełbasa powinna składać się w 100% z wieprzowiny. Wszystkie inne dodatki sprawiają, że staje się ona gorszym wyborem i lepiej poszukać dobrej jakości produktu.
Z pewnością zauważyliście, że w sklepach kupimy kiełbasę białą parzoną oraz surową. Czym się różnią od siebie? Ta pierwsza jest już przetworzona, a więc ma dłuższą datę przydatności. To akurat nie jest jednak problemem, ale Pani Katarzyna zwraca uwagę na sporą zawartość konserwantów, którą zwykle można znaleźć w takiej kiełbasie.
My również radzimy zakup kiełbasy surowej, gdyż da ona nam dużo pełniejszy smak, gdy wykorzystamy ją do przygotowania żurku.