5 powodów, dla których warto jeść arbuzy

Zdrowie Data publikacji: 27 czerwca 2023

Arbuz dla wielu z nas jest symbolem dzieciństwa kojarzącym się z okresem letnim. Może również Wam mama powtarzała, abyście nie jedli pestek, bo wyrosną wam w brzuchu? Chcielibyśmy Was uspokoić, tak się nie stanie. Co więcej, nawet warto je jeść, gdyż są bogatym źródłem magnezu i kwasu foliowego. Sam arbuz również jest bardzo wartościowym owocem i w tym artykule przedstawimy wam pięć powodów, dla których warto go jeść.

Arbuz świetnie nawadnia

Arbuz w około 92% składa się z wody. To sprawia, że jest on idealnym sposobem na uzupełnienie płynów w organizmie. Zwłaszcza latem, gdy podczas upałów powinniśmy pić więcej wody, warto włączyć go do swojej diety. Szczególnie w przypadku dzieci, które często trudno jest zmusić do przyjmowania odpowiedniej ilości płynów. Taka przekąska może być dla nich idealnym sposobem na odpowiednią hydratację latem, gdy zapotrzebowanie na płyny wzrasta.

Jest dobrym źródłem minerałów i witamin

Doskonale wiemy o tym, że witaminy i minerały w naszej diecie są bardzo ważne. Powinniśmy więc spożywać produkty, które są w nie bogate. Arbuz to bardzo dobre źródło witaminy A, E i witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nim też minerały, takie jak potas, miedź, magnez, cynk, żelazo i mangan.

Witamina A wspiera nasze oczy, a witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Witaminy z grupy B pełnią bardzo ważną funkcję w prawidłowym działaniu naszego metabolizmu. Minerały w naszej diecie są nie mniej istotne. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego ciała i są niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia.

Ma mało kalorii

Arbuz to zaledwie ok. 30 kcal w 100 gramach. To sprawia, że możemy pochłaniać go praktycznie bez ograniczeń i bez obawy, że przytyjemy. Co prawda, zawiera też cukier (ok. 8 gram na 100 gram produktu), ale ma go niewiele więcej niż truskawki, a mniej niż czereśnie.

To oznacza, że jest on świetną propozycją na dietę odchudzającą. Jest bardzo smaczny i zaspokoi nasze zapotrzebowanie na słodycze. Do tego, możemy jeść go w różnej postaci. Pocięty w kawałki i schłodzony w lodówce da nam ukojenie podczas upałów. Możemy również go zamrozić i zrobić z niego kostki lodu do napojów. Jeśli macie ochotę, przygotujecie z niego też orzeźwiający koktajl.

Zawiera likopen

To dzięki niemu arbuz ma swój czerwony kolor. Likopen to silny przeciwutleniacz. Właściwości antyoksydacyjne likopenu sprawiają, że jest on ważnym składnikiem diety. Antyoksydanty chronią komórki ciała przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Może chronić nas przed wystąpieniem niektórych rodzajów nowotworów.

Pomagają w regeneracji po wysiłku fizycznym

Arbuzy zawierają aminokwas zwany cytruliną, który pomaga zwiększyć przepływ krwi do mięśni. Zwiększa to więc naszą wydolność fizyczną, a także może pomóc w regeneracji ciała po mocnym wysiłku.

Owoc ten będzie więc świetny dla osób aktywnych fizycznie w czasie wakacji, a zwłaszcza tych, które uprawiają sporty lub ćwiczą na siłowni.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły