5 faktów, których nie znałaś o produktach, które spożywasz

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 06 marca 2017 / Aktualizacja: 2022-03-28

Zazwyczaj spożywamy pewne produkty, ale nie zastanawiamy się nad ich wartościami dla naszego zdrowia. Jemy je z przyzwyczajenia bądź dla smaku tak naprawdę nic więcej o nich nie wiedzą. Dzisiaj przedstawimy Wam 5 ciekawych faktów :)

Jagody

Jeśli lubisz jagody to bardzo dobrze. Chronią one nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Polifenole w nich zawarte skutecznie hamują rozwój raka piersi, jelita grubego i prostaty. Dlatego nie ograniczaj się i czerp z ich dobrych właściwości w każdym sezonie.

Ser i mleko

Jeśli cierpisz na próchnicę lub chcesz jej zapobiegać to zacznij spożywać więcej sera oraz produktów mlecznych. Jedz je kilka razy w tygodniu, a zadbasz o swoje zęby i zapobiegniesz rozszerzaniu się problemu z próchnicą.

Banany

Banany poprawiają trawienie, są bowiem bogatym źródłem błonnika. Pomagają też utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi co dodaje nam energii. Pozytywnie również wpływają na nasze kości dzięki zawartości wapnia, a ich jedzenie zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Banany również są dobre dla pracy naszego mózgu dlatego warto je jeść podczas wysiłku umysłowego. Chronią nas również przed anemią, gdyż zawierają sporo żelaza. Chronią również nasze serce.

Seler naciowy

Seler naciowy jest świetnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania. Zmniejsza również poziom złego cholesterolu i oczyszcza nasz organizm z toksyn. Poprawia trawienie i daje przez długi czas uczucie sytości.

Pigwy

Pigwy to przede wszystkim Witamina C, dlatego świetnie wspomaga naszą odporność i walkę z przeziębieniami. Możesz zmieszać sok z pigwy z miodem i stworzysz dzięki temu syrop na kaszel. Pigwa pomaga również na zgagę i niestrawność.

Podobne artykuły