Jeśli jesteście osobami, które są ciekawe i lubią dowiadywać się nowych rzeczy to z pewnością te trzy triki mogą Was zaskoczyć. Wykorzystajcie je w swojej kuchni, a dzięki temu dania, które przygotowujecie będą jeszcze lepsze.
Jeśli próbowałaś robić jajko w koszulce to wiesz na pewno, że nie jest to wcale tak proste jak się wydaje. Można jednak sobie to znacząco ułatwić wykorzystując sitko o gęstym splocie.
Jak to zrobić? Najpierw zagotuj wodę z octem. Następnie rozbij jajko na sitko. Pozwól by płynna część spłynęła, a następnie włóż jajko do wrzącej wody.
Chcesz aby ostrza blendera zawsze były ostre? Wystarczy, że raz na jakiś czas zmielisz nimi trochę gruboziarnistej soli. Taką sól możesz potem ponownie wykorzystać w kuchni.
Nie masz serka mascarpone, a masz ochotę na deser, w którym jest jednym z głównych składników? Możesz zrobić jego substytut wykorzystując kwaśną śmietanę i sok z cytryny. Należy śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać sokiem z jednej cytryny, ale nie doprowadzając do wrzenia. Odcedź go i pozostaw do ostygnięcia.