Nie masz bułki tartej do panierki? Możesz ją zastąpić tymi produktami.

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-09-25

Ciężko wyobrazić sobie zrobienie panierki, gdy brakuje nam bułki tartej. Można jednak tego dokonać. Wystarczy, że mamy w kuchni jeden ze składników, który idealnie sprawdzi się w roli jej zastępcy. W tym artykule podpowiemy Wam, czego użyć zamiast bułki tartej podczas robienia panierki do kotletów oraz innych potraw, które będziemy smażyć.

Jak zrobić panierkę bez bułki tartej?

Nie masz bułki tartej? Sięgnij po płatki kukurydziane. Wystarczy tylko dobrze je rozdrobnić. W tym celu możemy użyć młynka, ale jeśli go nie mamy lub nie chcemy go brudzić, możemy wykorzystać inny sposób. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka z zamkiem. Następnie zamknij go i rozłóż na blacie kuchennym. Teraz wystarczy przejechać po nim kilka razy wałkiem do ciasta, aby rozkruszyć płatki kukurydziane.

W podobny sposób możemy wykorzystać otręby owsiane, orkiszowe lub pszenne. Po zmieleniu świetnie sprawdzą się w roli panierki. Często w swoich przepisach wykorzystują je osoby odchudzające się, aby zmniejszyć kaloryczność potraw, a jednocześnie nie rezygnować z panierki.

Zaskocz swoje dzieci listem od Mikołaja lub wideo!

W roli panierki świetnie sprawdzą się też mielone orzechy. Mogą to być zwykłe orzechy włoskie, ale również migdały i pistacje. Nadadzą one potrawie nietuzinkowego smaku i aromatu.

Jak smażyć produkty w panierce?

Mięso lub warzywa w panierce mogę smakować świetnie. Nie zawsze jednak nam wychodzą, a często problemem jest smażenie ich w nieodpowiedni sposób. Wtedy zazwyczaj panierka bardzo mocno przesiąka tłuszczem, a danie staje się kaloryczne i mało apetyczne. Oprócz tego, może bardzo łatwo się przypalić lub wręcz odpadać płatami od usmażonego kotleta.

Co zrobić, aby uniknąć tych wszystkich problemów? Wystarczy, że będziemy trzymać się kilku ważnych zasad podczas smażenia panierowanych produktów. Pierwszą z nich jest to, aby wkładać je na patelnię w momencie, gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Dzięki temu panierka szybko się zacznie zarumieniać, a tym samym pochłonie dużo mniej tłuszczu.

Ważne jest również to, aby panierować zwłaszcza wilgotne produkty, dopiero przed samym smażeniem. W przeciwnym wypadku panierka zacznie wchłaniać wilgoć z mięsa, a przez to podczas smażenia będzie po prostu odpadać.

Podobne artykuły