7 sposobów, dzięki którym kwiaty cięte będą żyły dłużej!

Kwiaty są cudowne. Lubię mieć je w domu. Wypełniają całe mieszkanie pięknym zapachem i są doskonała dekoracją. Kwiaty cięte jednak nie wytrzymują zbyt długo, ale znając te triki możemy cieszyć się nimi dłużej!

1. Trzymaj je w chłodzie

Im chłodniej kwiatom tym lepiej. Nie wiem czy byliście kiedyś w hurtowni kwiatów, u mnie jest jedna. Kwiaty cięte stoją tam praktycznie w wielkich lodówkach. Dlatego jeśli masz bukiet, który ma służyć jako dekoracja przy jakiejś okazji i nie chcesz aby zmarniał to możesz nawet włożyć go do lodówki na noc.

2. Lakier do włosów

Spryskaj kwiaty lakierem do włosów aby dłużej były świeże. To również sprawi, że kwiaty zostaną jakby sklejone i powstanie na nich warstwa ochronna. Dlatego płatki czy liście nie będą tak szybko opadały.

3. Podetnij odpowiednio łodygi

fot. Twitter

Pamiętaj, że łodygi należy podcinać pod kątem 45 stopni i ok. 2.5cm od dołu łodygi. Dzięki temu zwiększymy powierzchnię, którą kwiat pochłania wodę. Lepiej nawodniony wytrzyma dłużej.

4. Otwórz zamknięte pąki

Umieść kwiaty w szklance z ciepłą wodą przez minutę, a następnie umieść je w wazonie z zimną wodą na 20 minut. To otworzy zamknięte pąki kwiatowe.

5. Koncentrat octu

Wymieszaj dwie łyżki octu jabłkowego i dwie łyżki cukru. Dodaj to do wody w wazonie z kwiatami. Dzięki temu zwiększysz żywotność swoich roślin. Pamiętaj by co kilka dni zmienić wodę.

6. Koncentrat wódki

Zamiast octu możemy użyć również wódki. Na łyżeczkę białego cukru dodaj kilka kropli wódki, a następnie rozcieńcz to w wodzie, w której znajdują się kwiaty. Takie działanie opóźni więdnięcie kwiatów. Gdy widzisz, że kwiaty opadają to spróbuj im podać taki napój, w ciągu dnia powinny jeszcze się podnieść.

7. Grosz w wazonie

Nie chodzi o nominał, a materiał z jakiego wykonany jest jeden grosz. Wykonany on jest ze stopu MM59 czyli mosiądzu manganowego. Tak samo jak moneta 2 i 5 gr. Czyli po prostu miedzi, cynku i manganu. Dzięki temu miedź dodana do wody wydłuży życie kwiatów zakwaszając wodę co hamuje rozwój bakterii oraz grzybów.