Gotowanie to czynność, którą możemy ułatwić sobie korzystając z różnych kuchennych trików. W tym artykule chcemy przedstawić Wam trzy sposoby, dzięki którym przygotowanie potraw stanie się łatwiejsze. Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy.
Podczas gotowania i pieczenia często musimy odmierzać składniki. Zużywamy wówczas bardzo dużo sztućców. Nie zawsze jest to jednak konieczne. Wystarczy, że poznamy prosty trik.
W misce znajduje się już sypki produkt, taki jak mąka? Jeśli chcesz odmierzyć łyżkę oleju nie musisz wcale jej brudzić. Wystarczy, że odbijesz w mące wgłębienie za pomocą łyżki, a następnie wypełnisz je olejem.
Ten sam sposób można wykorzystać do innych produktów oraz innych wielkości np. łyżeczki do herbaty. Dzięki temu podczas gotowania użyjesz mniej sztućców i za pomocą tego samego dalej możesz odmierzać pozostałe produkty, które są niezbędne do wykonania przepisu.
W kuchni często korzystamy z pojemników na sypkie produkty. Co w sytuacji, gdy ich nam zabraknie? W takiej sytuacji wystarczy zwykła plastikowa butelka – najlepiej z dużej wielkości nakrętką.
Wystarczy, że odetniemy samą górę, aż do momentu, w którym szyjka rozszerza się. Teraz wystarczy woreczek z sypkim produktem przełożyć przez środek, wywinąć przy gwincie na zewnątrz i zakręcić.
Gdy znów będziesz potrzebowała użyć tego produkty, wystarczy odkręcić organizer, wsypać tyle ile potrzebujemy i znów go zamknąć.
Jeśli często pieczesz, to z pewnością wiesz jakim problemem jest mycie wałków do ciasta. Drewnianych akcesoriów kuchennych nie można myć w zmywarce. Musimy robić to ręcznie i to również szybko, aby drewno nie nasiąkało i za pomocą delikatnych detergentów. Po co jednak zaprzątać sobie głowę, skoro całkowicie możemy wyeliminować problem mycia wałka drewnianego do ciasta.
Jedyne czego potrzebujemy to folia spożywcza. Rozwiń ją na blacie, a następnie zawiń na wałek przejeżdżając po niej. Dzięki temu po użyciu wałka wystarczy zdjąć folię i ją wyrzucić, a wałek od razu schować do szuflady.