Kurkuma pita co rano z ciepłą wodą – dlaczego warto to robić? Kurkuma ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dzięki niej nie tylko możemy lepiej się czuć, ale również lepiej wyglądać. Poznaj właściwości kurkumy i dlaczego warto ją pić co rano z ciepłą wodą.
Kurkuma uważana jest za bardzo potężny suplement diety o wielu cennych właściwościach. Co więcej, jej niezwykłe cechy potwierdzają liczne badania. Sama kurkuma jest przyprawą, która przybyła od nas z Indii. Tam od tysięcy lat używana było jako dodatek do dań, ale również zioło lecznicze.
Możemy wyróżnić 10 zalet picia wody z kurkumą. Na pewno jest ich znacznie więcej bo właściwości kurkumy są niezliczone. Jednak tych dziesięć powinno już przekonać Cię do tej prostej kuracji.
Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne. Stany zapalne są natomiast powodem wielu chorób, które rozwijają się w naszym organizmie. Eliminując je odpowiednio szybko możemy zapobiec chorobom, a stałe przyjmowanie kurkumy taki efekt właśnie nam zapewni.
Do tego kurkumina zawarta w kurkumie zmniejsza produkcję hormonu neurotroficznego, który odpowiada za wiele chorób wieku starczego np. Alzheimera.
Kurkuma to silny przeciwutleniacz, a co zatem idzie ma również właściwości antynowotworowe. Może więc zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu w przyszłości.
A co za tym idzie wzmacnia metabolizm. Jest dobra dla osób, które mają problemy z trawieniem. Ale ostrzegam, częste jej spożywanie powoduje gazy – może nie w każdym przypadku, ale po tej kuracji kurkumą zauważyłam to po sobie.
W 2011 roku czasopismo Biological and Pharmaceutical Bulletin opublikowało wyniki badań zespołu badaczy z Uniwersytetu Farmaceutycznego i Farmacji Stosowanej Niigata w Japonii. Badania te potwierdzają, że kurkuma spożywana przez 3 tygodnie poprawiła zdrowie serca u samców szczurów.
Bóle stawów często są wynikiem stanów zapalnych, które w nich zachodzą. Wiemy już, że kurkuma ma właściwości przeciwzapalne więc może również przyczynić się do zmniejszenia bólów stawów.
Jako przeciwutleniacz hamuje działanie wolnych rodników, a co za tym idzie hamuje procesy starzenia się. Nie dotyczy to tylko naszych organów, ale również skóry, czyli tego co zauważalnie definiuje nasz wiek. Dlatego zwłaszcza Panie będą zadowolone z tej kuracji.
W 2009 roku na Uniwersytecie Auburn odbyły się badania, które wykazały, że kurkuma pomaga w leczeniu cukrzycy. Pamiętajcie jednak by zawsze skonsultować to z lekarzem bo kurkuma tak jak leki, które przyjmujecie obniża poziom cukru we krwi i może dojść do zbyt mocnego obniżenia. Nie można więc takiej terapii stosować samodzielnie.
Nasza wątroba cały czas narażona jest na działanie toksyn, które do niej trafiają. Kurkuma pozwala ją chronić. Utrzymuje również prawidłowe funkcjonowania pęcherzyka żółciowego.
Produkty mogą zakwaszać lub alkalizować organizm. Ważne jest by utrzymywać tutaj zdrowy bilans. Dlatego kurkumę warto spożywać bo pomaga alkalizować nasz organizm, czyli utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową.
Rano do ciepłej wody dodaj łyżeczkę kurkumy w proszku i po prostu wypij.
Kurkuma nie powinna być stosowana z lekami, które rozrzedzają krew, obniżają poziom kwasu żołądkowego, obniżają poziom cukru we krwi czy podczas chemioterapii. Jeśli dotyczy Was, któryś z tych leków skonsultujcie się z lekarzem.
Kurkumy nie powinny przyjmować kobiety w ciąży. Jeśli dawka jest dla Was za duża mogą też pojawić się rozstroje układu pokarmowego – jeśli coś będzie nie tak od razu przerwijcie kurację.