Zobacz, jak odświeżyć czerstwego pączka

Porady Data publikacji: 07 lutego 2024

Zostały wam z Tłustego Czwartku pączki, których nie zdążyliście zjeść? Zazwyczaj na drugi dzień nie smakują tak dobrze. Stają się suche i nieapetyczne. Możemy popijać je kawą lub herbatą, aby nadać im miękkości, ale nie daje to tej samej przyjemności, co zjedzenie świeżutkiego pączka.

Jest sposób na to, aby go odświeżyć, a nawet kilka! Dzięki temu będzie znów smakował świetnie. Jeśli chcielibyście to zrobić, to zapraszamy do dalszej części artykułu.

Jak odświeżyć pączka w mikrofalówce

Zacznijmy od najprostszego sposobu, czyli wykorzystania kuchenki mikrofalowej. To dobry sposób na odświeżenie pieczywa, ale też bardzo łatwo je wysuszyć, jeśli pozostawimy je w kuchence zbyt długo.

Dlatego wkładamy go na bardzo krótki czas – 5 sekund wystarczy. Czas ten nie zawsze jednak może wystarczyć. Wszystko zależy od stopnia świeżości. Jeśli planujecie podgrzewać go dłużej, włóżcie z nim do środka kubek z niewielką ilością wody, który da trochę wilgotności.

Pamiętajcie, że marmolada w pączku będzie dużo bardziej gorąca, niż ciasto, które ją otacza. Dlatego uważajcie, aby sie nie oparzyć.

Wykorzystaj piekarnik

Lepszym i bezpieczniejszym, jeśli chodzi o efekty sposobem, jest wykorzystanie piekarnika. Wystarczy umieścić go na 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Włóż jednocześnie do niego żaroodporne naczynie z niedużą ilością wody. Dzięki temu pączek po wyjęciu nie będzie taki suchy. Czas odświeżania musisz dostosować do ilości pączków i ich świeżości. Dlatego może być niezbędne zwiększenie tego czasu.

Mrożenie pączków

Warto pamiętać o tym, że pączki można mrozić. Dlatego, jeśli wiemy o tym, że prawdopodobnie nie damy rady zjeść wszystkich, wtedy możemy włożyć je do woreczka strunowego i do zamrażarki. Zamrożone pieczywo możesz w dowolnej chwili rozmrozić i odświeżyć w piekarniku i będzie prosto jak z piekarni.

Jak przechowywać pączki

W procesie czerstwienia ciasta bardzo ważne jest również to, w jaki sposób je przechowujemy. Jeśli odpowiednio zadbamy o przechowywane pączki, będą one dłużej świeże. Dlatego warto to zrobić, a najlepszym sposobem jest owinięcie pączka papierową serwetką i trzymanie go w papierowej torbie.

Wykorzystaj pączki, by stworzyć nowe danie

Wcale nie musisz ich jeść ponownie w takiej samej formie. Wykorzystaj je i stwórz całkowicie nowe danie. Możesz np. pokroić je w plasterki i użyć jako bazę do deseru np. ułożyć na spodzie i zalać budyniem. Możesz także wykorzystać je do stworzenia placuszków. Pokrój je w plasterki i zamocz w jajku roztrzepanym z mlekiem. Usmaż na maśle klarowanym i pyszne placuszki na deser lub kolację gotowe.

Przepis na ekspresowe pączki

Jeśli narobiliśmy Ci smaka na pączki, mamy również przepis na ekspresowe pączki. :) Może zechcesz je wykonać. Są naprawdę dobre i wiadomo-świeże smakują najlepiej :) Wystarczy 5 minut na ich przygotowanie!

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 waniliowe serki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka.
  2. Dodaj serki, mąkę oraz proszek do pieczenia.
  3. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
  4. Rozgrzej olej w garnku, a następnie zanurz w nim ciasto. Nakładaj je łyżką.
  5. Usmaż pączki z obu stron i gotowe.
  6. Na koniec gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
  7. Możesz również nadziać je ulubionym dżemem czy innym nadzieniem.

Inne przepisy na pączki

  1. Przepis na pączki według Magdy Gessler – już więcej nie kupisz ich w cukierni!
  2. Przepis na idealne pączki na tłusty czwartek
  3. Mini pączki bananowe w 15 minut
  4. Przepis na pączki – delikatne i lepsze niż z cukierni
  5. PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM
  6. Szybkie i proste pączki na TŁUSTY CZWARTEK

Podobne artykuły