Zostały wam z Tłustego Czwartku pączki, których nie zdążyliście zjeść? Zazwyczaj na drugi dzień nie smakują tak dobrze. Stają się suche i nieapetyczne. Możemy popijać je kawą lub herbatą, aby nadać im miękkości, ale nie daje to tej samej przyjemności, co zjedzenie świeżutkiego pączka.
Jest sposób na to, aby go odświeżyć, a nawet kilka! Dzięki temu będzie znów smakował świetnie. Jeśli chcielibyście to zrobić, to zapraszamy do dalszej części artykułu.
Zacznijmy od najprostszego sposobu, czyli wykorzystania kuchenki mikrofalowej. To dobry sposób na odświeżenie pieczywa, ale też bardzo łatwo je wysuszyć, jeśli pozostawimy je w kuchence zbyt długo.
Dlatego wkładamy go na bardzo krótki czas – 5 sekund wystarczy. Czas ten nie zawsze jednak może wystarczyć. Wszystko zależy od stopnia świeżości. Jeśli planujecie podgrzewać go dłużej, włóżcie z nim do środka kubek z niewielką ilością wody, który da trochę wilgotności.
Pamiętajcie, że marmolada w pączku będzie dużo bardziej gorąca, niż ciasto, które ją otacza. Dlatego uważajcie, aby sie nie oparzyć.
Lepszym i bezpieczniejszym, jeśli chodzi o efekty sposobem, jest wykorzystanie piekarnika. Wystarczy umieścić go na 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Włóż jednocześnie do niego żaroodporne naczynie z niedużą ilością wody. Dzięki temu pączek po wyjęciu nie będzie taki suchy. Czas odświeżania musisz dostosować do ilości pączków i ich świeżości. Dlatego może być niezbędne zwiększenie tego czasu.
Warto pamiętać o tym, że pączki można mrozić. Dlatego, jeśli wiemy o tym, że prawdopodobnie nie damy rady zjeść wszystkich, wtedy możemy włożyć je do woreczka strunowego i do zamrażarki. Zamrożone pieczywo możesz w dowolnej chwili rozmrozić i odświeżyć w piekarniku i będzie prosto jak z piekarni.
W procesie czerstwienia ciasta bardzo ważne jest również to, w jaki sposób je przechowujemy. Jeśli odpowiednio zadbamy o przechowywane pączki, będą one dłużej świeże. Dlatego warto to zrobić, a najlepszym sposobem jest owinięcie pączka papierową serwetką i trzymanie go w papierowej torbie.
Wcale nie musisz ich jeść ponownie w takiej samej formie. Wykorzystaj je i stwórz całkowicie nowe danie. Możesz np. pokroić je w plasterki i użyć jako bazę do deseru np. ułożyć na spodzie i zalać budyniem. Możesz także wykorzystać je do stworzenia placuszków. Pokrój je w plasterki i zamocz w jajku roztrzepanym z mlekiem. Usmaż na maśle klarowanym i pyszne placuszki na deser lub kolację gotowe.
Jeśli narobiliśmy Ci smaka na pączki, mamy również przepis na ekspresowe pączki. :) Może zechcesz je wykonać. Są naprawdę dobre i wiadomo-świeże smakują najlepiej :) Wystarczy 5 minut na ich przygotowanie!