Znany kucharz radzi, jak prawidłowo mrozić truskawki

Porady Data publikacji: 29 czerwca 2023

Truskawki to dla wielu z nas smak lata. Nic więc dziwnego, że część z nas chce go zachować na później i podczas zimy również cieszyć się pysznymi ciastami z truskawkami, koktajlami czy deserami. Sposobem, aby to osiągnąć, jest mrożenie, ale jak zrobić to poprawnie?

Znany kucharz Piotr Ogiński w swoim najnowszym wideo podzielił się dokładną instrukcją dotyczącą mrożenia truskawek. Zobaczcie, jak to zrobić i przekonajcie się, czy nie popełniacie jakiegoś błędu.

Jak mrozić truskawki?

Piotr Ogiński radzi, aby mrożenie truskawek rozpocząć od mycia ich, ale koniecznie w zimnej wodzie. Jeśli jakieś owoce będą zepsute, wtedy nie możemy ich wykorzystać. Do mrożenia możemy wykorzystać jedynie owoce dojrzałe i bez skazy.

Po umyciu truskawek pozbywamy się szypułek, a następnie odstawiamy je do wyschnięcia. Piotr Ogiński wykorzystuje do tego durszlak. Po wysuszeniu truskawek możemy przystąpić do ich mrożenia, ale robimy to oddzielnie. Podobnie jak w przypadku mrożenia pierogów.

Truskawki układamy na papierze do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Wkładamy je do zamrażarki. Dopiero tak zamrożone truskawki możemy przełożyć do wspólnego opakowania. Najlepiej wykorzystać woreczek strunowy, a dodatkowo zapisać na nim datę mrożenia. Jest to ważne, gdyż mrożone truskawki można przechowywać w zamrażarce od 8 do 12 miesięcy.

Podobne artykuły