6 warzyw i owoców, które bez problemu wyhodujesz z resztek w swojej kuchni!

Kuchnia Data publikacji: 30 kwietnia 2018

Te owoce i warzywa bez problemu wyhodujesz z resztek w swojej kuchni. Dlatego gdy następnym razem je kupisz w sklepie nie wyrzucaj tego co zostanie. Możesz je ponownie zasadzić i oszczędzić pieniądze bo wyrosną tuż pod Twoim nosem :)

1. Ananas

Ananasa bez problemu możemy zacząć hodować w swojej kuchni w doniczce. Latem temperatura, którą lubi to ok. 23 stopnie Celsjusza, a zimą 20. Wystarczy, że obetniesz czubek ananasa z liśćmi. Urośnie z niego drzewko, które będzie świetną dekoracją i będzie miało ok. 50 cm wysokości. Najpierw jednak trzeba jednak go ukorzenić więc wkładamy go do wody do czasu aż puści korzenie, a wtedy dopiero przesadzamy do doniczki.

2. Sałata

Gdy kupisz sałatę pozostaw kłąb z korzeniami i wstaw do wody. Wyrośnie z niego nowa sałata, a ty nie będziesz musiała jej kupować. Sałata rośnie dość szybko i po około 1-2 tygodniach będziesz miała listki, które nadadzą się do zjedzenia. Gdy się ukorzeni możemy ją przesadzić do ziemi. Będzie stale odrastała jeśli będziesz o nią dbać :)

3. Bazylia

Zerwij gałązkę bazylii, z drzewka które kupiłaś. Włóż do szklanki z wodą by koniec był w niej zanurzony. Po 7 dniach przesadź do ziemi i podlewaj, a nie długo będziesz miała swoją bazylię. Możesz to powtarzać i dzięki temu nie wydasz już więcej pieniędzy na bazylię ze sklepu.

4. Cebula

To chyba jest najłatwiejsze warzywo ze wszystkich. Wystarczy korzeniami w dół umieścić ją w doniczce, a już nie długo będziesz mogła cieszyć się świeżym szczypiorkiem do śniadania. Dlatego jeśli cebuli już nie wykorzystasz to ją po prostu posadź!

5. Czosnek

Jeśli chcesz wyhodować czosnek w domu to będzie to trudne, ale możemy bez problemu zrobić szczypior czosnkowy. Jest jadalny i naprawdę smaczny. Stanowi świetny dodatek do sałatek. Aby go wyhodować wystarczy ząbki czosnku wsadzić do ziemi i podlewać.

6. Fenkuł włoski

Możesz go wyhodować dokładnie tak samo jak wcześniej wspominaną sałatę. Fenkuł to oczywiście koper włoski, który staje się coraz popularniejszy w kuchni.

Podobne artykuły