Podczas gotowania powstają obierki, które zwykle uważamy za odpady. Lądują one w koszu na śmieci, a moglibyśmy je wykorzystać. Kryją one w sobie mnóstwo możliwości. Oto kilka inspirujących pomysłów, jak nadać im drugie życie i wykorzystać je w naszej kuchni i nie tylko.
Mrówki, komary, muchy i inne owady to goście, którzy nie są mile widziani w naszym domu. Obierki po warzywach i owocach mogą pomóc nam w ich przepędzeniu lub uchwyceniu.
Obierki z ogórka sprawdzą się w przypadku odstraszenia mrówek. Nie przepadają one za tym aromatem, dlatego skórki wystarczy rozłożyć w miejscach, gdzie widziałaś mrówki, a problem zniknie.
Skórka banana, obierki jabłka i innych słodkich owoców mogą posłużyć nam, jako pułapka na muszki owocówki. Ten słodki aromat przyciąga je. Wystarczy więc skórki umieścić w kubku. Przykryć go folią spożywczą i zrobić kilka małych dziurek. Muszki dostaną się do środka, ale nie będą mogły już wylecieć.
Macie problem z komarami? Sięgnijcie po skórki cytrusów. Można je po prostu rozłożyć w miejscach, gdzie przebywamy, lub przygotować z nich naturalny spray. Wystarczy zalać obierki gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a następnie przecedzić i przelać do butelki z rozpylaczem. W ten sposób odstraszymy krwiopijców czyhających na nas podczas relaksu w ogrodzie lub na balkonie.
Kto z nas nie lubi chrupiących przekąsek? Zamiast kupować chipsy w sklepie, możemy przygotować je samodzielnie z obierek z ziemniaków. Możemy też wykorzystać obierki z marchwi lub buraków. Pomysł ten 11 lat temu opublikował Piotr Ogiński na swoim kanale na YouTube i przez lata stał się on wręcz kultowy. Obecnie ma ponad milion wyświetleń i wiele komentarzy, które zachwalają smak tej szybkiej i taniej przekąski.
Zimowe wieczory to idealny czas na ciepły napój. Dlaczego by nie przygotować go z obierek? Obierki jabłek, gruszek czy cytrusów doskonale nadają się do przygotowania aromatycznych naparów. Wystarczy zalać je gorącą wodą, dodać odrobinę miodu lub cytryny i cieszyć się smakiem domowej herbaty.
Zamiast korzystać z chemicznych barwników, wykorzystaj obierki z warzyw. Buraki czy cebula to naturalne źródło koloru. Wystarczy je ugotować, a następnie zanurzyć w wodzie po gotowaniu obierek jajka.
Ogórek to warzywo, które od lat jest cenione w kosmetologii za swoje właściwości nawilżające i kojące. Wystarczy, że zrobisz sobie chwilę przerwy i zrobisz maseczkę nawilżającą twarz. Wystarczy, żę rozłożysz na twarzy obierki wewnętrzną stroną do skóry.